2010. jún. 13.

A hét fasza arca: Skafunderz


A debreceni Skafunderz 2001 óta létezik. Akkor még gördeszkás punkot játszottak, majd 2002-ben fordultak a ska/reggae felé, amikor Subicz Gábor (trombita) is csatlakozott a meglévő tagsághoz (Jónás Péter: dob, Rácz Tamás: ének, gitár, Kiszely Sándor: basszusgitár).

Fokozatos fejlődés vehető észre a pályafutás tanulmányozása során: 2003-ban kaptak először lehetőséget a koncertezésre, akkor még előzenekarként a Zebra Klubban (Szarvason), majd 2009-ben már a Sziget és a Nagyszínpad volt a tetthely, a Tankcsapda-napon.

De hagyjuk az időugrást, ha már önmagában a kánikulától is elszédülünk. Vissza a 2003-as évhez: a visszatérő debreceni klubfellépések mellett a Skafunderz a régió bejárását is megkezdte. Részt vettek a Kotta Fesztiválon (Hajdúböszörmény), a Vekeri-tó Feszten (Debrecen), a Hegyalján (Tokaj). Év végén lett zenekari tag Varga Nóra (harsona).

2004-re sikerült elérniük, hogy a debreceni Lovarda rendszeres fellépői legyenek, majd meghívást kaptak Nyíregyházára, Budapestre (a Vörös Yukba) és a Nagy Skalandra is.

2005 során Subicz Gábor távozott, Varga Gergely váltotta, majd újabb taggal bővültek: Csapó Adelinda (szaxofon). Ebben az évben már nagyobb fordulatszámon pörögtek, Zalaegerszegtől Ózdig végigkoncertezték a hazát. Ismételtek a Kottán, a Vekeri-tónál, a Nagy skalandon, a Hegyalján és újabb fesztiválos tapasztalatokat szereztek: EFOTT (Velence), Rude To Hell (Zalaegerszeg), AzFeszt (Nyírbátor), Dunakanyar Nyárindító Ifjúsági Feszt (Szentendre). A Sziget Talentum színpadán fellépve megnyerték a közönségszavazást és a szakmai zsűri napi díját is.

2006-ban Németországba is eljutottak és 600 fős közönséget mozgattak meg, emellett RudyRadio névvel rádióműsort indítottak a Sub.hu-n, a ska/reggae debreceni népszerűsítésére. Az adás offline formában, bulikban is létezik, RudyRadio SoundSelektion néven, Jónás Péter (dob) és Tokay "Pappa" Levente, a zenekari menedzser részvételével. 2006-ről még annyit, hogy Subicz Gábor rövid ideig ismét tag lett a Skafunderzben, majd más elfoglaltságok miatt 2007 elején másodszor is kilépett, Koi Gergő került a helyére.

A lemezfelvételi munkálatok után 2008-ban három nagyszabású koncertet is letudtak a Lovardában (februárban szülinapozás, újabb buli Halloween és Karácsony idején), közben a Campus Feszt (Debrecen) nagyszínpadán, a Tankcsapda előtt is zenéltek. A nevükhöz fűződik a feszt reklámdala is, az Élni tudni kell.



2009-ben átruccantak Erdélyországba is, Temesváron léptek fel a ManyFest fesztiválon. Később következett a pécsi Rockmaraton és a már bejáratott Hegyalja, EFOTT (Baja) és Campus (Debrecen) mellett a Sziget és az Azfeszt.

Idén, 2010-ben történt már születésnapozás otthon (Lovarda), megvolt Győr, Miskolc, újra Erdély (Nagyvárad), Egri Borkarnevál és a Three Teadies által szervezett klubsorozat, a Rudeboy Business (Delirium Pub).

Hangzóanyagok terén sem állunk rosszul, ha a Skafunderzről van szó. 2004-ben hozták össze a csapat nevét viselő első nagylemezt szerzői kiadásban, karácsonyi lemezbemutatóval összekötve Debrecenben. A lemez sikerének köszönhető a korábban vázolt 2005-ös felfutás és a második nagylemez (A rém) feltételeinek megteremtése is. Egy év alatt (két hónap stúdiózással) készült el, támogatta a Nemzeti Kulturális Alap. Ehhez is társult otthoni lemezmutogató koncert. A harmadik lemez (Viva la Senorita) 2007-ben jött ki, magyar népzenével bővítve a Skafunderz-dallamparkot. (A Citrusfára utalok.)


Nem hagyták el teljesen a punkos gyökereket, sőt, a skát a punk felőli végén markolják meg. Viszont másmilyen módon pimaszok, mint a Honeyball. Itt nem szörfpunkos mosoly van és feszes reszelés, de ők is megállnak abban a beleszarós punk-beállásban, beleisznak a dobozos sörbe, leteszik az erősítő mellé és hajrá. Amikor zenélnek vagy klipet forgatnak, nincs helye (és nyoma se) a lazsálásnak, határozottan odatesznek és szórakoztatnak. Akár a félperces punkváltozatban odakent Makákó a téma (2003), akár a Nagyszínpad (2009), hogy adjak két kapaszkodót. Ez itt a zeneipar szóösszetételnek még mindig inkább az első fele, mint a második, hiába vannak együtt évek óta, összeszokott bandaként.

Mozgókép: 2009-re készült el az első hivatalos video, lentebb át is adnám.



Tagság:
Rácz Tamás (Racze) – gitár, ének
Kiszely Sándor (Sanzi) – basszusgitár
Jónás Péter (Jones) – dob
Csapó Adelinda (Linda) – alt szaxofon
Dr. Iván Rolandné Varga Nóra (Nóri) – harsona
Koi Gergő (Koigina) - trombita


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...