2011. szept. 1.

Ha nem adsz valamit ingyen, köcsög vagy - Interjú a Kötelező Közhelyekkel




Vigyorba csomagolt pogó, esetleg a dogmákat elvető punk? Nem fejtettük meg a Kötelező Közhelyeket (ez nem is volt célkitűzés), de kedélyes csevegést folytattunk trendekről és pöcsön hordott kitűzőről, Grenmáról és Cartmanről, világképről és újrapapírról.


- Ha lehetséges, próbálom kerülni az olyan közhelyes kérdéseket, amiket a reggeli beszélgetős műsorokban tesznek fel, például: mikor alakultatok, miért ez a nevetek, mikor jön ki a következő maxi CD-tek? Kezdjük inkább mással: 8-9 évvel ezelőtt, a kezdetekkor is ezt a ska-hatásokkal tűzdelt és gyors deszkás punkot játszottátok? 

Kötelező Közhelyek: Fúúúú, de rég is volt... Nehéz kérdés. Amikor kitaláltuk, hogy majd zenélünk, már akkor is akartunk trombitát. Hogy miként, arról fogalmunk sem volt, csak akartunk. A “ska” meg még ennyire sem volt akkor népszerű, nem is tetszett a legtöbb embernek, mikor ilyen jellegű elemeket használtunk. De mi szerettük. 

Kevés ska-bandát ismertünk, itt még tényleg 2002-2003-at írunk. A lakosság nagy részének nem hogy net-hozzáférése, de még emailcíme sem volt. Nem volt könnyű zenéket szerezni, a CD-k meg kétszer-háromszor drágábbak voltak, mint most...

- Hogyan és milyen indíttatásból kerestetek fúvósokat is a tagok közé? A Tizenhét, illetve a Three Teadies tagjaival folytatott beszélgetés alatt hallottam egy definíciót, ami már korábban is felmerült párszor: a ska = punk, fúvósokkal.

KK: Hülyén fog hangozni. Egyszer ezt álmodtam, hogy fújnak nálunk, és rájöttem, hogy kéne. :D Aztán akkoriban volt egy stabilnak tűnő felállás, és kerestünk tagokat. 

Hogy a ska mivel egyenlő, ezt nem tudom, ezeket a képleteket nekünk senki nem tanította. Ha most el kéne mondanom a ska történetét, el is véreznék szerintem. Mi nem a körítéssel foglalkoztunk. Csináltuk, amit szerettünk.

- Miket hallgattok a ska különböző hullámaiból? Elsősorban a punkhoz közelebb álló előadókra gondolok. Kik inspiráltak akkor és változott-e azóta a példakép-névsor?

KK: Hogy mikből? :D Ja, arra a 3 hullámos felosztásra gondolsz, gondolom... :D Hátttöööö... Nekem személyesen a Mad Caddies, Ska-P, Reel Big Fish fémjelezte vonal volt, ami nagyon bejött. Ezeket a zenéket a mai napig szeretjük, ezt mindenki nevében mondhatom. Ugyanakkor tetszett a NoFX ska-betűzdelése. 

Itthonról meg ekkor tulajdonképpen Alvinék voltak a leghíresebbek. :) Szerintem ska-vonalról ők mindenképp példaképek nálunk.

- Az egyik munkatársam nagyságrendekkel több punkot hallgat, mint én. Azt mondta rátok, hogy a ritmus és az énekhang alapján a Közhelyek-zene hangulata olyan, mint egy gimis punkbandáé. Ezt inkább dicséretként értelmezném: ha egy frissen szerzett hallgató szerint nem szelídültetek meg és nem kényelmesedtetek el 8 év alatt, az jó jel lehet. 

KK: Mi is fejlődünk, csiszolódunk, próbálkozunk, azonban mindig is fontosnak találtuk a hitelességet, a lendületet, az előadásmódot. Szartunk a punk és a ska dogmatikus részére, tényleg azzal foglalkoztunk, ami érdekelt. 

Lehet, hogy ha jobban követnénk a divatot, akkor előrébb tartanánk, de nem éreznénk magunkénak a zenét. Szerintem ebbe sok zenekar beleesik: annyira a trendeket követik, hogy egyszerűen hiteltelenné válnak, és bár egy ideig jónak tűnnek, utána az emberek is elfordulnak tőlük.

Lemez

- A nemrég felvett, letölthető Sziget Tükörképe EP hallgatása közben az volt az érzésem, hogy beérett a banda. Mármint felhalmoztatok annyi stúdiós tapasztalatot, hogy izmos anyag születhessen. Nem lett sem céltalanul-szétesően csapkodó, sem unalmasan finomkodó. Ti inkább ösztönös játéknak vagy tudatos tervezés eredményének érzitek ezt a pár nótát? 


KK: Mind az öt nóta körülbelül két hónap alatt íródott, tehát tudatosságra nem is lett volna időnk. Volt egy koncepciónk, hogy a nóták guruljanak. Úgy gondolom én is, hogy ez tőlünk telhető módon sikerült.  Persze ehhez kellett egy Botlik Matyi, aki felvegye, és egy Szalay Csongi, aki az ének részét kőkeményen gatyába rázza. Ezúton is köszönet nekik mindenért, főleg a közösen elfogyasztott italokért...

- Nem hiba nélküli, de ezt nem szőrszálhasogatásnak szánnám. Inkább úgy fogalmaznék: szerintem maradt még bennetek potenciál és kreativitás. Most is fejlődtetek: még a 2010-es nagylemezhez képest is látok némi előrelépést, izmosodást, erősebb összeszedettséget. Ti is tapasztaltok-e fejlődést? Gördülékenyebben mentek-e az EP-felvételek, mint a 2010-es nagylemeznél?

KK: Az előző nagylemez felvétele iszonyatosan szarul ment, és nem mentegetőzni akarok, de főleg külső tényezők miatt, amiket most nem sorolnék fel. Majdnem egy évig készült, és a végeredmény... Hát figyelj... Annyira nem szar, de lehetne jobb is, ez nagyon igaz. 

Aztán még azon a nyáron elmentünk 2 akusztikus nótát rögzíteni Matyihoz, és ott a munkamorállal, meg mindennel annyira elégedettek voltunk, hogy nem találtunk szavakat. Nem is kerestünk éppen ezért. 

Amikor felmerült az új lemez gondolata, nem is volt kérdéses, hogy hova megyünk. Gyorsan ment, mi is rákészültünk, úgyhogy elégedettek vagyunk a felvételekkel. Fejlődést nem is hangszeres szempontból, hanem főleg zeneileg látok. Reméljük, más is. Maradt még bennünk energia, már készülnek a nóták...

- Honnan jött az ötlet, hogy online beletoljátok a rajongók arcába az új EP-t? Eredetileg is ez volt a terv, vagy csak hirtelen támadt egy efféle ötlet a stúdiózás közben?

KK: Sajnos, a lemezeladás (akár tetszik, akár nem) megszűnt. Ha nem adsz valamit ingyen, köcsög vagy: nagyjából ez a szabály. Ennek ellenére úgy gondoltuk, hogy így remélhetőleg sok emberhez eljut, aki meg úgy gondolja, hogy ránk szán 500 forintot, az megszerzi. Ez volt az ötlet kezdetektől.

- Milyen lett az EP fogadtatása, visszhangja?

KK: A lemez visszhangja már-már meglepően pozitív. Mind a szakmától, mind a közönségtől nagyon arcpirító bókokat kaptunk rá, de az az igazság, hogy még nekünk is tetszik. Ez hülyén hangozhat, de a Hirtelen felindulásból című lemezünkbe szerintem háromszor nem hallgattam bele, ebbe meg néha néha...

- Lesz-e folytatása az új anyagnak? Belaktátok-e már a stúdiót annyira, hogy újra meglátogassátok? Illetve esetleg maradt-e lendület további felvételekhez? Ez természetesen anyagi kérdés is, nem feltétlenül csak rajtatok áll.

KK: Lesz, őszre tervezünk, de abban lesz meglepetés, is, és ezt most még nem lövöm le. 

Igen, anyagilag megterhelő egy lemez megalkotása, de amikor éneklik velünk a nótákat, azt hiszem, mi akkor vagyunk igazán kifizetve, elismerve.

- Melyik nótához készül video mostanság? Miért ezt választottátok ki?

KK: Nos, kettő nótához is tervezünk. Jelenleg folynak A király új ruhája című nóta vágási cseszekedései. Ezt választottuk, mert szerintünk ez lett a legjobb alkotás a lemezen, és ezt szeretjük a legjobban.

Kieg.: azóta elkészült a klip, lesd!



- Mindenki feldolgozásokkal kezd: Metallica, Nirvana, Guns ‘N Roses, hasonlók. Nem ítélnék el valakit csak az alapján, hogy feldolgozásokat (is) játszik. Azt is meg lehet oldani egyrészt hitelesen, másrészt kreatívan. 

Az más dolog, ha szervilis módon, minden egyéni ízt nélkülözve nyekereg valaki. A valóban egyéni hangot, saját mondanivalót a saját szerzeményeken keresztül lehet igazán kifejezni. Ti is feltettetek egy feldolgozást a korábbi lemezekre, de nálatok nem ezen van a hangsúly.

Eleve megvolt bennetek ez a hozzáállás, vagy az vezetett az Against All Tribute Bands megírásához, hogy az öt zenekar, akikkel eddig összevesztetek, mind feldolgozás-banda volt?

KK: Fúúú, az az öt szerintem nemrégiben felment vagy tízre... :D 

Figyelj. Rövid leszek. Más tollával való ékeskedés. Hogy képzelheti valaki magát nem hogy zenésznek, de rokksztárnak csak azért, mert eltol olyan nótákat, amiket mások már megírtak? Az, hogy néha egyet-egyet valaki betol a műsorba, az nem baj. Sőt, jól is elsülhet. De csak azzal kiállni, és erre még mellet döngetni...

A másik, hogy ez a mi véleményünk. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor nem kell minket szeretni. Az meg légyszi, ne legyen baj, ha van még olyan punk zenekar, akinek van véleménye, és vállalja is. De ezzel kapcsolatban bárkivel szívesen elbeszélgetek, vitatkozom egy sör mellett. Győzzetek meg, ha tudtok.  :D




Oldalág, oldalhajtás: Kötelező Közhelyek Side Project Komolytalan Kapcsolat

- Hogyan jött a KKSPKK ötlete? Néha szeretnétek kitekinteni az amúgy egészen nyitott saját(os) stílusotokból? Jópofa oldalhajtás, le ne nyessétek! :)

KK: Az ötlet onnan jött, hogy egyre kevesebb helyen lehet zenélni. Az anyagiakat hagyjuk is ki az egészből, fosok én a pénzre, eddig se volt úgyse. De ez a beszűkülő tér, ez zavart. Amikor szervezéskor kimondtam, hogy punk, akkor rögtön közölték, hogy azt nem akarnak. Ez az egyik oka.

Fülelj: KKSPKK - Ha már úgyis




A másik, ami talán nyomósabb picit... Akkor már 3 éve léteztek a nótáink. Untuk már picit őket játszani talán, de újak még nem születtek, akkor valahogy nem dugott meg a múzsa... Ez egy hatalmas lendületet adott, mert zeneileg szinte új nóták születtek.

Koncert

- Ha nem a punk, hanem a ska felől vizsgáljuk a mai magyar zenei mezőnyt, kiket mondanátok, kikkel tudnátok elképzelni közös bulit?  

KK: Mi nem stílus alapján, hanem barátok alapján játszunk együtt zenekarokkal, nyomjanak azok épp popzenét, vagy grind core-t. Vannak egész jó ska-bandák az országban, de általában minket elkerültek, mert ők nagyon a klasszikus ska-vonalon mozognak, és a mi zenénket szerintem nem is igazán fogadják be. "Maradnak" a barátok: Szükségállapot, Grenma, Nonverse, Fekete teve, Reflected, meg akiket kihagytam.

- A punkos vonal okán a Skafunderz jutna eszembe párhuzamként és lehetséges bulipartner szerepében, bár ők más módon és más arányokkal elegyítik a skát a punkkal. Milyen volt a május végi Circus Maximus a debreceni srácok, az Afrodzaqm, a Skatch társaságában? Ha jól hallottam, a rendezvényt megzavarta az eső, ezért a Modem kertjéből fedett helyre kellett bevonulni. 

KK: Hát, ha nem is életem legrosszabb koncertélménye volt, de a Top 3-ban tuti benne van. Minden szempontból kiszoptuk a hadif...t. Nekünk kellett kezdeni, de előttünk még egy Fábry Sándor-imitátor poénkodott, ha Sanyi nem kezd belegitározni a monológjába, komolyan vagy őt, vagy magam akasztottam volna föl.


Jó, lenyomtuk, csöpögő esőben, sokan voltak, bár mindenki az eresz alatt állt. Utána le is szakadt az ég, az utolsó két bandát áttették egy másik helyre. Nekik lett egy iszonyat jó bulijuk, mi meg a végén mindenféle okokra hivatkozva ki sem lettünk fizetve. 

Ja, Skafunderzéket szeretjük, abszolút jóban vagyunk velük, LAY ANNA!!!

- Még valami a bulikkal kapcsolatban: világos, hogy ez a zene nem a cipőbámulós indie. Ha még kéne fogalmaznom, inkább vigyorgásba csomagolt pogót mondanék. Szóval igaz, hogy amikor a Lapátos Sörözőben léptetek fel, az egyik részeg srác tényleg egy szál pöcsben szaladgált? :)

KK: Hááát, te erről honnan tudsz??? Nem hogy egy szál pöcsben, hanem mikor talált a mocsokban a szilánkok közt egy kitűzőt, akkor fogta és átdöfte vele az előbőrét, bekapcsolta, és bulizott tovább. Azt hiszem, ez volt a legkeményebb, amit koncerten láttam...

Amúgy amellett, hogy a zenénknek van üzenete, attól még lehet jól bulizni, szerintem a kettő nem zárja ki egymást, így zajlanak a koncertek is.

- Korábban Alvin és a Grenma társaságában, majd idén a Grenma, a Reflected és a Nonverse mellett voltatok turnézni. Merre, milyen volt? Van-e kereslet rá, hogy visszatérjetek egy-egy helyszínre?

KK: Nos, mindenképp tanulságos volt mind a két turné. Szerencsére vannak megkereséseink, egyre több, egyre jobb időpontokkal, feltételekkel.


- És hogyan, merre tovább? Hol lehet lefülelni titeket az év további részében?

KK: Barátainkkal, a Szükségállapottal fogunk jó pár állomást csinálni, meg ilyen-olyan bulik még lesznek, de fixet még nem tudok mondani. Sajnos!!!

Háttér

- 2007-ben nagyjából így festett az önmeghatározásotok: a Rancid, Ska-P, NoFX, Reel Big Fish által keltett fodrozódásokat szűrd át egy jó adag kelet-európai pesszimizmuson és megkapod a Közhelyeket. Némi humort is a dologban. Nem direkt és napsugaras, inkább savanykás vagy borostás, de akkor is humor. Ti hogyan látjátok ezt?

KK: Mit? :D

- Mintha bennetek meglenne az, ami már a nagyon kisbetűs zenekarokból is kiveszni látszik: a képesség az öniróniára. Olyan, mintha a saját imázsotokhoz (nyers punk) és egótokhoz is képesek lennétek vicces szemszögből közelíteni. Önmagatokon is tudtok poénkodni, de közben nem adjátok fel azt az alapvetést, hogy komolyan gondoljátok ezt az egészet. A zenekari hülyéskedésbe a koncertes ugrálás-marhulás mellett ez is belefér?

KK: Jaaaaaaaaaa!!! Nos, ez összetett dolog. Nem akarunk vér komoly zenekar lenni. A zenének legyen üzenete, ne nyálas, unalmas poprockizéfoshányásizéizé legyen. De ezt akkor is elő lehet adni komolyan és hitelesen, ha közben jól érzed magad. 

Ha ismered a hibáidat, és ki tudod röhögni, szerintem nem gáz, sőt! Érettebbnek tűnik tőle a banda, és éppen ezért komolyabban lehet venni, mint egy olyan bandát, aki szigorú fejjel áll a színpadon, és minden egyes hangot komolyan vesz.

Még egy dolog ehhez. Sokan kérdezik: - Ti jól megéltek zenélésből? - Nem. - Akkor minek csináljátok? - Basszus, miért nem lehet valamit azért is csinálni, mert szeretjük? 
Szeretünk zenélni, alkotni. Van pár alapvető elvárásunk persze, de ha nem dől a lé, akkor már ne is csináljuk? Egy f...t! 

- Beszóltok az öregeknek, a felelőtlenül szemetelőknek, az alaptalanul nácit kiáltóknak, a próbatermet kipakolóknak, a kizárólag feldolgozásokat játszó zenekaroknak, az elitnek és az elitistáknak. 

Itt van a punktól nem idegen kiábrándultság és különállás-kívülállás, a többséggel történő azonosulás helyett saját szubkultúra képzése, de ti mégsem határolódtok el automatikusan mindentől és mindenkitől.

A világkép részben hasonlít arra, amit az Inkább 20, mint túsz lemezen tárnak elénk a pécsi punkok, a Hétköznapi Csalódások: “ahol nem lesz se rock and roll, se pia, se nő / 2010, Magyarország: nincs jövő...”


Fülelj: Hétköznapi Csalódások - Inkább 20, mint túsz




KK: Jaj, hát őket a mai napig imádjuk. Puszi nekik.

A lényegi részre viszont: én úgy érzem, hogy a Közhelyek olyan zenekar, ami nem a szokásos dogmatikus punk-dolgokkal foglalkozik. Van mondandónk, ha meg valaki antináci - világbéke - rendőrgyűlölő - szerelemáhító dalokat akar hallgatni, szerintem megtalálja a számára megfelelő bandákat.

- A “no future”-tematika mellett mintha vázlatosan, de felvetnétek valamiféle megoldást, feloldást is. Távol álljon tőlem a túldimenzionálás, mert ez nem filozófia-tanszék egy egyetemen, hanem deszkás punk. Viszont az is belefér, hogy néha rám szóljatok: ne legyek saját magam paródiájává, kerüljem el az önmagammal való meghasonulás veszélyeit. Békén hagynám a pszichológiát, de ejtsünk erről pár szót: mennyire kimondott cél, hogy ilyesmikkel is foglalkozzatok a szövegekben? 

KK: Öööö... de! :D

- Emellett ti a punk nem annyira túlfogalmazott eszköztára segítségével, de komoly dolgokról is beszéltek az alkohol-bulik-csajok témája mellett. Többek között a környezetszennyezés problémájára is felhívjátok a figyelmet. Zöld punkok lennétek? :) 

KK: Nos, lehet, de nem innen közelíteném meg. Mi a próbateremben is szelektíven gyűjtünk, a lemezünk újrapapírra lett nyomva. Ezek azok figyelmes apróságok, amiben példamutatóak akarunk lenni, szerencsére több zenekar is így van ezzel.

- Amikor májusban részt vettünk az országos szemétszedési akción a csajommal, a gondatlanul szemetelőknek azt kívántam, hogy essenek heves szerelembe a családtagjaikkal, élőkkel és eltávozottakkal egyaránt. Az utóbbiakat ki lehet ásni. 

Tudom, hogy nem PC ez a megfogalmazás és igencsak morbid, de a szemetelés sem PC dolog. Azóta persze elvetettem ezt az átkot. 

Nem szeretném, ha megmerítkeznénk a közvetlen politizálás mocsarában, de játsszunk el az ötlettel: ha nem egy punkbanda énekese, hanem városházi döntéshozó lennél, milyen megoldással próbálkoznál ezen a területen?

KK: Nos, örülök, hogy te is teszel a környezetedért. Rossz embert kérdezel, én végzett környezetvédelmi mérnök vagyok, jelenleg is ebben tevékenykedem, úgyhogy lenne jó pár olyan dolog a tarsolyomban, ami nem fiktív képzelgés... 

De megkérnék minden embert, hogy legalább az alapvető dolgokat tartsuk be. Szemetet, cigicsikket a kukába. Tényleg nem tart semeddig, ráadásul semmi értelme, hogy eldobd. Ha ettől valakinek tényleg jobb, vagy valakinek tényleg rosszabb lenne, még érthető lenne... De ez csak ronda.

Zárókérdés

- Saját tapasztalataitok alapján mit üzennétek a nemrég indult, de lelkes ska-punk zenekaroknak? Vannak ilyenek. :)

KK: Hallgassatok az álmaitokra! Valóra válhatnak! (Eric Cartman)


De ha komolyat is szeretnél, akkor csináljátok azt, ami nektek tetszik, írjatok arról, ami valóban körbevesz titeket. És szeressétek csinálni. 

Biztos van ilyen banda, csak mi nem ismerjük. De ha valamelyik banda tenni akarna erről, akkor tudja az elérhetőségeinket, vagy remélem, a blogon hozzájuthat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...