2011. okt. 24.

Jamaicai halászlé - The Mighty Fishers-interjú



A nemrég alakult és a szűzavatáson máris átesett rocksteady-együttes tagjaival váltottunk pár szót röviden a megalakulás körülményeiről, koncert utáni halárusításról, bakelitről és tervekről. Nem szeretem a halat, de ez itt kellemes, ajánlható az időközben sajnos megszűnt EstRádió régi szlogenjét idézve: "ha nem tetszik, amit máshol hal". (Itt vége is a halas szóvicceknek.)


- Honnan származik a Fishers megalakításának ötlete? Észleltétek a közönség ilyen irányú igényét?

Ede: Még májusban jutott eszembe: miért is ne csináljunk egy olyan formációt/projektet, hogy „rocksteady allstars” vagy valami ilyesmi. Itt van a Teadies, volt a Soulbang és a T-Rex Riders, itt vannak a zenészek és mégsem csináltunk még semmit közösen annak ellenére, hogy hosszú évek óta jóban vagyunk.

Aztán beszéltünk a dologról Lipivel és Szaszával, majd sorra bevonódtak az emberek. Júniusban kezdődtek a próbák és mára már rendes zenekarként működünk, tehát a projekt-jelleg eltűnt (szerencsére). Korábbi zenekaraink közül amúgy leginkább a T-Rex szellemiségéhez állunk a legközelebb, azaz autentikus rocksteady-t játszunk.

Szasza: Ennek megfelelően T-Rex Riders-számok tömkelege van benne a repertoárban.

Ede: Plusz egy csomó új feldolgozás és vannak saját számkezdemények is.


- Lipi Brown blogjáról letölthető volt a T-Rex Riders maxija, a Vezuvians.

Ede: Azon 4-5 szám volt, abból 4 számot mi is biztosan játszunk. A tagok is többnyire onnan érkeztek, de ha pontos akarok lenni, akkor öten a Dubaku Band tagjai, Lipi a PASO-ból érkezik, valamint Szasza és én a Teadiesből.

A lényeg, hogy van egy alapformáció: dob - basszus - gitárok - billentyű, és erre épül rá a három énekes produkciója. Van nagyjából 4-5 összeállítás: 
- van, amikor Ákos énekel, 
- van, amikor Szasza, 
- van CéAnne-blokk,
- van a trió (a három vokalista énekével),
- és van, amikor mindenki beszáll.

Szóval szinte minden kombináció előfordul és mindenkinek olyan szerepe van, ami a karakteréhez leginkább illik. Szaszának főleg odamondogatós számai vannak (Long Shot, Bigger Boss, efféle klasszikusok), valamint ő a hangulatfelelős, hangulatember :)

Szasza: Zene a rocksteady szerelmeseinek, mindenféle. 66-tól 72-ig.

Ede: A Teadies-szülinapos meglepetés utáni első koncert itt lesz Budapesten: november 17-én a Budapest Riddimmel lépünk fel a Könyvtár Klubban. Utána Bolzano (november 19.), Pozsony (december 2., Obluda Klub), majd Bécs következik decemberben 7-én az Ost Clubban. Tavaszra pedig egy Németországot, Franciaországot és Ausztriát felölelő turnét tervezünk, akár két részletben.

- Mi az eredete a halas tematikának? Következetesen alkalmazzátok a névtől a zenekari profilképen át a receptként megfogalmazott bemutatkozásig. :) 

Lipi Brown rendszeresen tudósít a horgásztevékenységéről a közösségi hálón, valamint a Simmer Down Táborról szóló One Love Reggae-beszámolóban is látható egy hangulatos felvétel arról, hogy ül a stégen és halat fog. Ez is közrejátszott a kabalaállat kiválasztásában? :)

Ede: Természetesen igen, sőt magát a nevet is Lipi hozta egy ötletelés alkalmával, előtte egészen más irányban gondolkodtunk. A zenekarban amúgy csak Lipi és Táltos horgásznak, mi többnyire csak halfogyasztók vagyunk. Hogy őszinte legyek, a néven és a biográfián kívül nem igazán törekszünk ennek a vonalnak az erőltetésére, szóval valószínűleg nem fogunk halat árulni koncertek után stb.

- A Youtube-on máris hallható-megtekinthető egy minimál-videó, a kárász fontosságára rámutató dalhoz kapcsolódik. Az egyszerű vizuális koncepció (mindössze egy lemezjátszót láthatunk) simán illeszkedik a videomegosztón elterjedt trendbe: számos régi reggae- és rocksteady-zenét ugyanígy mutatnak be, 45-ös és 33-as fordulatszámú bakeliteken lejátszva.
Ezt már Szasza is felvetette, amikor legutóbb, augusztusban csevegtünk: ha early reggae vagy rocksteady, akkor a bakelitre szükség van. Erről is ejtsünk néhány szót.



Ede: A Don’t Forget The Crucian címre keresztelt dalt egy próbán vettük fel, saját szerzemény és még nincs teljesen befejezve, egyelőre egy ötlet. Azonban Lipi és Szasza rögzített hozzá egy plusz sávot, ami annyira jól sikerült, hogy a közönség elé tártuk. Ehhez pedig a legkézenfekvőbb megoldás volt a bakelites videó, amit egyébként a fürdőszobában készítettem.

A későbbi tervek között azonban szerepel egy teljes kiadvány bakeliten való megjelentetése, mert ez valóban a stílus velejárója, valamint régóta nagy vágyunk is.

- Visszatérve a fellépések témájára: ti voltatok a meglepetés a Dürerben, a Teadies és a Dubaku közös születésnapján. Akkor némileg még kiforratlan, de biztató jeleket felmutató és lelkes hangulatú színpadi jelenlétet véltem felfedezni nálatok. Mindannyian hosszabb ideje zenéltek, rendelkeztek koncertrutinnal, de többnyire nem együtt szedtétek össze, ez a felállás még viszonylag friss. Volt-e bennetek lámpaláz?

Ede: Személy szerint bennem volt, ahogyan általában lenni is szokott minden fellépés előtt, de persze csak egészséges mértékben. Ez esetben tényleg új volt a felállás, és így még sosem játszottunk együtt színpadon. Szerencsére jól sikerült minden, de azért érezhető volt az említett első alkalom. Amire bemelegedtünk a színpadon, már jöttünk is le, hiszen ez csak egy meglepetés volt.


- A koncert és az esetleges visszajelzések alapján érzitek-e, hogy jó irányba haladtok az elérni kívánt örömzenélés felé?

Ede: A rövid koncert fogadtatása jó volt, és azóta is nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk mindenhonnan, az említett bakelites videó is jó fogadtatásban részesült. A zenekarban jó a hangulat és a próbatermen kívül is jó a kapcsolatunk, szóval minden adott ahhoz, hogy azt mondjuk, jó irányban haladunk.

- Akadnak-e további hírek, tervek?

Ede: Az elsődleges cél most az EP elkészítése. A felvételekkel végeztünk, most zajlik az utómunka, de azt hiszem, már nem kell sokat várni a végeredményre. Elsősorban online lesz elérhető az anyag, de fog készülni kézzelfogható verzió is. Ha nem is mostanában, de nagyon bízom benne, hogy lesz majd bakelit is. Nekem ez nagy vágyam.

A jövőre nézve pedig az elsődleges cél az, hogy bekerüljünk a köztudatba itthon, de a stílust és a közeget tekintve külföldön is, ahol ez az egész rocksteady téma jóval kiforrottabb és ismertebb.



Frissítés: a One Love Reggae és a ReggaeSoul is jelentkezett Fishers-anyaggal, lesd! Valamint elkészült az EP, fülelj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...