2012. febr. 28.

Vannak köztünk csehmániások - Interjú a Super Starskyval


A cseszkó szupersztárokkal készített interjú szövegét szinte már elveszettnek hittük, de végül mégis előkerült. Így a nagyérdemű publikum többek közt azt is megtudhatja: a Super Starsky tagjai inkább a Madness társaságában, vagy Soltész Rezsővel lépnének fel szívesebben? :) A kvaterkázás közben a Skatalites mellett a Dolly Roll is szóba került.
(A beszélgetés a farsangi koncert előtt készült, aztán majdnem nyoma veszett. De csak majdnem.)

Ska Bp - Ha jól tudom, korábban is volt már olyan irányú ötlet, mint amiből a Super Starsky kialakult, de ezeket nem sikerült megvalósítani. Miben más ez? Mi az, amitől ez végül létre tudott jönni?

Super Starsky - Bizony! Már két majdnem megvalósult hasonló kezdeményezés van a hátunk (hátam) mögött. Lelkesedés mindkétszer volt, de valahogy mindig időhiány miatt félbeszakadtak a projektek.
Most személy szerint még sokkal kevesebb időm van zenekarozásra, de valahogy annyira egymásra találtunk zeneileg is és emberileg is, hogy nem is volt kérdéses, megmarad-e a felállás. És azért az is sokat segített, hogy a második próba után kiderült, hogy van lekötött koncertdátumunk. Tehát volt egy kitűzött cél.

Ska Bp - A Starsky-legénység már szerzett tapasztalatot más együttesekben (Malacka, Teadies, Boogie Mamma, Kettő kettő, Gravefruit, Re-G és még sorolhatnánk), tehát a képzettség és tapasztalat már rendelkezésre áll. Ebben a viszonylag friss felállásban, együtt is tudtok-e kreatívan alkotni?

Super Starsky - Persze, csak itt másféle alkotásra van szükség. Míg az eredeti zenekarainkban a kreativitás a zeneszerzéshez és dalszövegek megírásához kell, itt az a truváj, hogy felismerjük, mely slágerek fognak jól szólni ska-módban, és mitől lesz egy feldolgozás ütős, pörgős, táncolható.


Ska Bp - Nem tegnap kezdtétek a zenélést, honnan tudtok még mindig energiát meríteni és lelkesedést csiholni magatokból és egymásból? Nem temetlek titeket, félre ne értsétek. :)
Nem akarnám megfejteni, de amennyire látom, ez itt afféle felszabadult játszótér, ahol ki tudtok kapcsolódni.

Super Starsky - Ez rejtély, de a már említett idő- és energiahiány ellenére valahogy ebben a zenekarban mindenki úgy viselkedik, mint a gimisek, amikor összeáll az első banda. Olyan a lelkesedés, hogy az valami döbbenetes.
A repertoár-bővítési ötleteléstől a „ki minek öltözik a következő koncerten” témakörig minden egyes mozzanatnál az látszik, hogy ezt a projektet gyermeki lelkesedéssel tolja mindenki. És ez talán a tagok eredeti zenekarára is pozitívan hat.

Ska Bp - Az ember nem lát minden egyes nap Super Starsky-koncertet, de ettől még felmerülhet a kérdés: sikerült-e összeegyeztetni a fellépéseket a tagok többi zenekarával?

Super Starsky - Eddig ezt remekül megoldottuk, egyrészt, mert nem napi szinten vannak a koncertek, másrészt mert mindenki elég rugalmas, harmadrészt mert Pesten belül ad absurdum át lehet érni egyik koncertről a másikra. Na nem mintha haknikirály-üzemmódban működne bárki is. Ráadásul sok a közös buli az "anyazenekarokkal" is. Szeretjük egymás bandáit, zeneileg is, emberileg is.

Ska Bp - Kiket említenétek inspirációként külföldről és hazánkból? Karel Gott és Skatalites? :)

Super Starsky - Mindenkit, aki olyan zenéket alkotott, amelyek önmagukban is egész dallamosak, tehát megérdemli, hogy feldolgozzuk a dalait. És itt most jöhetne egy hosszú felsorolás a Bergendytől a Tankcsapdáig.
Ami pedig a ska-reggae előadókat illeti: mindenki inspiráló, a korai jamaikai muzsikusoktól a ska-punk zenekarokig.


Ska Bp - Hol és milyen körülmények között vettétek fel az EP-t? Lesz-e folytatása, nagylemez? A repertoár bővülésének ütemén és a pénzen is múlhat, persze.

Super Starsky - A dobot stúdióban rögzítettük, az összes többi felvételt otthon készítettük, leginkább Pálfi Viktor segítségével, aki nem csak Kriszta férje és a remek Gravefruit Sound atyja, de mint kiderült, remek érzékű hangmérnök-producer is.
Nem terveztük ezt sem lemezformátumúra, de ha már felvettük, megcsináltunk pár korongot is, hogy osztogathassuk a nagyhatalmú menedzsereknek és szervezőknek. Így azt sem tudom, lesz-e folytatása; de az biztos, hogy ez a zenekar inkább a koncertezésről szól.

Ska Bp - Az eddigi koncertek alapján hogyan tudnátok összegezni a közönség visszajelzéseit? A kezdés óta sikerült-e már szurkolótábort, kemény magot kialakítani? Jelzem: már az első koncert előtt sikerült nemzeteken átívelő rajongótábort szerezni. :)

Super Starsky - Pont olyanok a visszajelzések, mint amilyenekre számítottunk. Teljesen mindegy, hogy hatvan pluszos korosztályhoz tartozó önkormányzati képviselőknek játszottunk vagy reggae-közönségnek, mindenki beindult a zenékre, mert ki bírná ki, hogy egy ska-ritmusú Karel Gottra mozdulatlan maradjon! Úgy tűnik, hogy minden célcsoport a célcsoportunk.





Ska Bp - Nehéz-e beágyazni a világslágereket ebbe a ska-reggae világba? Milyen szempontok alapján válogattok a dalok között? Jöhet, ami tetszik, vagy rossz számokat javítotok fel? :)
Skát és pornót lassan már mindenből készítettek a Grease zenéjétől kezdve a James Bond-főcímen át egészen az Ollókezű Edwardig, ezért úgy tippelném, hogy nincs annyira megerőltető dolgotok. A Starsky FB-oldalán emlegetett Reel Big Fish is kiadott egy lemeznyi feldolgozást.

Super Starsky - A repertoár nagy részét olyan dalok alkotják, amiket eredetiben nem nagyon hallgatunk, de nyomokban jó dallamokat is tartalmaznak, tehát ska- vagy reggae-verzióban működőképesek. Például kiskorunkban szerettük a Dolly Rollt, ma már nem ilyesmire gerjedünk, viszont most eljátsszuk olyan változatban, ami tetszik nekünk is és a közönségnek is. Ilyen egyszerű. Persze, olyanokat is beválogattunk, amit már mások ügyesen feldolgoztak, de azért nagyobb kihívás inkább más dalokból saját verziókat kreálni.

Ska Bp - Hol és kikkel lépnétek fel szívesen?

Super Starsky - Fesztiválokon és a Madness-szel. Vagy kis füstös kocsmákban Soltész Rezsővel. De inkább az előbbi.

Ska Bp - Egy őszi interjú szerint a koncepció abból áll: "mindegy, ki honnan származik, mindenki csehszlovák". :) Rokonszenves ez a sokféle törekvést egy irányba fordító igyekezet.
Kicsit tágítva a nézőpontot már csak azért is tetszik, mert befogadó nemzetben hiszek: szerintem itt tótok, svábok és ezer másféle ember (köztük a délvidéki + dunántúli + délmagyar génkészletemmel én) is megférhet egymás mellett, ha együtt tudunk működni.
De visszakanyarodva hozzátok: honnan jött ez a cseszkó-imázs? :)

Super Starsky - Részben véletlen, mert rájöttünk, hogy a zenekarnévnek lehet szlávos hangzása is. És azért, mert tudtuk, hogy Karel Gott Karneválját mindenképp fel akarjuk dolgozni.
És vannak köztünk csehmániások. Én például imádom Csehországot, Prágát, a cseh söröket, a cseh és a szlovák ételeket. Meg ugyebár a retro-feelinghez is passzol a csehszlovákság.

Ska Bp - Zárókérdés: mit üzennétek a nemrég indult, de lelkes ska-reggae zenekaroknak? Tehát magatoknak? :)

Super Starsky - Másoknak azt, hogy sok sikert kívánunk a zenei pályán és a magánéletben egyaránt. Magunknak pedig azt, hogy "srácok, igen jó, amit csináltok, csak így tovább!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...