2012. okt. 29.

Idehaza ez a zene másként működik - Születésnapi, tömör interjú a Mighty Fishersszel



A Halászok nemrég ünnepelték fennállásuk első évfordulóját a Dürer Kertben. Ez szolgált az újabb beszélgetés ürügyéül. A zenekari születésnapozás mellett szót ejtettünk többek közt külföldi és belföldi koncertekről, fejlődésről, eredményekről és tervekről is. 

- Nyáron készült el az első Fishers-klip (Where Are You?), a forgatás fényképeit a közösségi hálón is láthattuk. Milyen szempont alapján esett a választás éppen erre a nótára és helyszínre? Hogyan találtátok ki a koncepciót? (Mintha egy némafilmet néznénk színesben.) Milyen a klip fogadtatása a visszajelzések alapján? (A mai napon 9700-as nézőszámnál áll, ez semmiképp sem rossz!)

The Mighty Fishers: A forgatást gondos előkészítő munka előzte meg. Hónapokon keresztül rendszeresen találkoztunk a stáb tagjaival, rengeteget ötleteltünk a sztorit illetően, majd egyeztettük a részleteket, helyszíneket. Érdekes, hogy az eredetileg kitalált koncepcióhoz képest mennyit változott a történet, de végeredményről elmondhatjuk, hogy mindannyiunk ötletei belekerültek.





Az alapvető elgondolás az volt, hogy a zenénk által képviselt korszak és hangulat a képeken is megjelenjen. Az öltözékek, a helyszínek és a kiegészítők is mind ezt a célt voltak hivatottak szolgálni. Nagyon jól és gördülékenyen tudtunk együtt dolgozni, pedig a zenekari tagokon kívül 8 fős stábról beszélünk.

Fontos volt, hogy olyan számhoz készüljön a klip, amiben minden énekesnek van szerepe, így nem volt kérdés, hogy a ‘Where Are You?’ lesz a kiválasztott.
A fogadtatás nagyon jó volt, mai napig kapunk nagyon pozitív visszajelzéseket külföldről, és a statisztikák alapján is kimondható, hogy ott lett igazán sikeres a klip.

- Szeptember 27-én ünnepeltétek az első születésnapotokat a Dürer Kertben. (Mi itthon nyuggerkedtünk, sajnos nem tudtunk jelen lenni, de máskor feltétlenül igyekszünk majd.) Milyenre értékelnétek a hangulatot és a nézőszámot?

TMF: Mindenekelőtt fontosnak tartom megjegyezni, hogy nagyon keveset játszunk idehaza, és ez nem véletlen. A szülinapi koncert tulajdonképpen a várakozásoknak megfelelően alakult. Nem voltak túl sokan, de úgy tűnt, az ott lévők  jól szórakoznak. Nekünk inkább azt volt érdekes megtapasztalni, hogy a külföldi teltházas koncertek után idehaza ez a zene és közeg másként működik, sajnos ismeretlenül hat egyelőre.

- A kezdet óta eltelt egy év. Milyen téren éreztek leginkább fejlődést az induláshoz képest és ez alapján mi lenne a további irányvonal?

TMF: Az indulás óta mind emberileg, mind zeneileg összecsiszolódott a zenekar. Egyre jobban élvezzük az együtt töltött időt, a próbákat, az utazásokat vagy az egyéb közös programokat. Szerencsére egy baráti társaságként is működünk.

A dolog zenei oldalát tekintve letisztultak az elgondolások, egyre inkább megtaláljuk a saját hangunkat és azt az autentikus hangzást is ami ehhez a stílushoz illik. Az egyre nagyobb számban megjelenő saját szerzemények mind ezt a fejlődést tükrözik, de mivel egy soha véget nem érő fejlődési folyamatról van szó, azt hiszem végleges eredményről nem beszélhetünk.

- Külföldön és belföldön egyaránt megfordultatok, de úgy emlékszem: amikor belevágtatok ebbe a közös vállalkozásba, úgy tűnt, ez a fajta zene inkább az országhatárainkon kívül tarthatna számot érdeklődésre.
Merre hívtak titeket fellépni itthon és idegenben? Ezek alapján milyen különbségeket tapasztaltatok meg, hogyan látjátok a rocksteady lehetőségeit Magyarországon és tágabban értelmezve Európában?

TMF: Európa-szerte nagyon sokat mozogtunk eddig, és ha belenézek a koncertnaptárba, akkor a következő év is hasonlóan fog eltelni. Többek között jártunk Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Horvátországban és Szlovákiában, és ezek mindegyikébe vissza is fogunk térni hamarosan. Tervezzük már a jövő tavaszi turnét, ekkor a fentieken kívül Lengyelországot is célba fogjuk venni. Folyamatosan jönnek a felkérések, szóval egyre csak bővül a lista.

Külföldön jelentős hallgatói bázisa van a rocksteadynek, teltházas koncertjeink vannak és nagyon jók a visszajelzések, szóval remek dolog ott játszani. A koncertélmény mellett pedig többnyire olyan fogadtatásban és ellátásban részesülünk, ami itthon jelenleg elképzelhetetlen.

Itt a helyzet nem változott sokat az elmúlt év alatt, Magyarország nem lett rocksteady-nagyhatalom, így viszonylag kevés fellépésünk volt az ország határain belül.

- A közösen eltöltött év terméke a klip mellett az azonos című EP is. Vannak-e tervben további felvételek, koncertek idén ősszel? Számíthat-e valami különlegességre a közönségetek?

TMF: Jelenleg zajlanak az első nagylemezünk felvételei, amely 15 számot fog tartalmazni. Várhatóan januárra készülünk el, de már most több külföldi kiadó érdeklődött az anyag iránt. Egyelőre legyen elég ennyi, az egyéb meglepetéseket későbbre tartogatjuk.




- Mi újság a Fishers-tagok további zenekarainak háza táján? A sajtóhírek szerint a PASO készül a  MűPa-fellépésre. Emellett hogyan áll a Dubaku Band és a Three Teadies?

TMF: A kérdésre sajnos nagyon röviden tudunk válaszolni: A Dubaku Band feloszlott, a Teadies pedig viszonylag kevés fellépést vállal, nem igazán működik aktívan.

Köszönet a beszélgetésért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...