2013. febr. 2.

Már nem mindig kérdezik meg, hogy mi az a ska - SKAtch-interjú


SKAtch számára mozgalmas volt a tavalyi év és az idei is hasonlóan érdekesnek ígérkezik a szegedi betyárok háza táján. A 2012-es eseményeket és a 2013-as terveket is áttekintettük Csempével, a basszusgitárossal. :) Kulcsszavak: Rongy és Sziget, Zenta és hazai pálya, új dalok és klip, dub és németek.

2012: koncertek

- A tavalyi évet tekintve a koncertek számában éreztetek-e változást tavaly a korábbiakhoz képest? Az emberek a gazdasági visszaesés miatt először a kultúrán (színház, könyv, koncert) spórolnak, ti már láttok-e kilábalást ebből?

SKAtch: - Körülbelül ugyanannyi koncertünk volt, vagy inkább kevesebb, ahhoz képest, hogy az előző évhez mérten természetesen többet terveztünk. Sok volt az olyan eset, hogy nem volt nullás buli sem, tehát az útiköltségünk sem jött vissza adott helyzetben. Ilyenkor a zenekar félrerakott, összekuporgatott tartalékai fogynak, amit stúdióra, klipre, honlapra gyűjt.

- A szegedi vagy regionális kulturális élettel kapcsolatos tapasztalataitok alapján szerintetek jellemző-e, hogy a kockázatcsökkentés jegyében koncentrálódás történt a kultúresemények terén (kevesebb rendezvény nagyobb nevekkel)?

SKAtch: - Igen, jellemző. Sokkal nehezebb lehetőséghez jutni az amatőr zenekari szférának. Nagyobb hangsúlyt kap mostanában a rendezvények terén a „kapura jönnek” fogalma, amit inkább a nagy nevek tehetnek meg biztonsággal. Ennek értelmében vállalják, hogy nincs fix gázsijuk a koncertért, csak a belépők ára az aznapi jövedelmük, tehát teljes mértékben a rendezvény látogatottságától teszik függővé magukat. Egy nagyobb név havi 5-6 koncertjéből, ha 1-2 mínuszos, az még beleférhet, hiszen a többi ilyen feltételeknél még lehet jóval pluszosabb. Valószínűleg működik ez a dolog, de amatőr zenekar nehezen mehet bele ilyen feltételekbe, és nem is tud olyan merészen játszani a belépőárakkal például.

- Visszatérve a ti fellépéseitekre: változott-e a szegedi / régiós / fővárosi / külföldi koncertek aránya az összes fellépésen belül? Hol van hálásabb befogadóközönsége ennek a fajta zenének, amit ti játszotok?

SKAtch: - Nem igazán változott az arány a korábbiakhoz képest. Szegeden és a fővárosban koncertezünk a legtöbbet. Az évi kt-három délvidéki koncert is megmaradt.
A nyáron két nagyobb fesztiválon is felléptünk, ahol korábban még nem: a Szigeten és a FEZEN-en.
Az év többi részében szeretnénk eljutni vidéki nagyvárosokba minél többször, mint például Pécs, Győr, Veszprém, Székesfehérvár. Talán egyetemi, főiskolai klubokban lenne a legnagyobb buli a zenénkre, ahogy azt itthon is tapasztaljuk. Természetesen még mindig Szegeden ismernek minket a legtöbben.


- Ide tartozik az is, hogy 2012-ben elindítottátok a rendszeres SKAtch Ska Klubot a Rongy Kocsmában, Szegeden. Hogyan jött az ötlet és mi alapján esett a választás a Rongy Kocsmára?

SKAtch: - A lehetőség adott volt, mert a Rongy Kocsma egyik tulajdonosa, pont a rendezvényszervező régi jó barátunk. Másrészről személy szerint én is ott dolgozom, mint hangosító. 
A gondolat már régóta járt a fejünkben, hogy milyen jó lenne egy hely, ahova mindig tudunk menni és a saját vendégeinket is meghívhatjuk. Így számos új kapcsolatra tehetünk szert. A Rongy Kocsma tökéletes körülményeket biztosít ehhez.

- Mik a tapasztalatok: havonta, kéthavonta egy koncert tartható beosztást jelent-e? Kialakult-e már olyan mértékű együttműködés a Rongy Kocsmával, hogy 2013-ban is lehessen folytatásban reménykedni?

SKAtch: - Természetesen folytatódik a sorozat: másfél-kéthavonta fogunk jelentkezni mindig más-más vendéggel. Májusig bezárólag már meg is van a program.

- Jártatok a Sziget Fesztiválon, a lenti koncertvideó is bizonyítja. :) A hazai SZIN vagy a nagyüzemi Sziget áll közelebb hozzátok?

SKAtch: - A hazai pálya előnyei miatt a SZIN mellett tennénk le a voksunkat. Az elmúlt 4 évben minden nyár csúcspontja volt számunkra a Tisza-parti koncert. 
Ellenben nagyon nagy szó lenne, ha hasonlóan jó bulit tudnánk csapni a Szigeten is. Aki a 20. Szigeten a koncertünk felé tévedt, jól érezhette magát, egyre többen lettek, és jó kis táncos party alakult kis. Sikerült eladni az összes CD-t, amit magunkkal vittünk.



2012: EP, zenekar, sajtó

- Januárban tettétek elérhetővé a K.R.E.Sz. címet viselő EP-teket a BandCampen. A február végi lemezbemutató és az azóta eltelt idő alapján miképpen tudnátok nyilatkozni a kislemez fogadtatásáról?

SKAtch: - A meghallgatások és letöltések számából kiindulva jobb lett a fogadtatás, mint amire számítottunk. Koncerteken örömmel látjuk, hogy énekelgetik az új számok szövegeit. Legnagyobb sikernek a Légió című számunk örvend.



- Hogyan érzitek: összeszokottságban, kreatív téren előbbre léptetek-e a zenekarral, vagy már olyan régóta együtt nyomjátok, hogy már nem is lehetne jobb? :)

SKAtch: - Összeszokottságban sokkal előrébb lépett a zenekar. Minél több próba, minél több színpad, annál több tapasztalat. De még mindig van mit fejlődni.

- Rátérve a nyilvánosság eszközeire: szerintetek a helyi / régiós / országos sajtót tekintve fejlődött-e a SKAtch és összességében a ska, reggae megítélése, figyelemfelkeltési potenciálja? Előfordul-e, hogy országos laptól is érkezik megkeresés hozzátok?

SKAtch: - Ha van is fejlődés, sajnos minket nem igazán érint, megkeresésekben főleg nem. Talán annyi érezhető, ha jelentkezünk valahova fellépni vagy fesztiválra zenélni, már nem mindig kérdezik meg, hogy mi az a ska.

2013: koncertek

- Nézzük a 2013-as évet. Ti idén inkább klubkoncerteket vállalnátok vagy fesztiválon fordulnátok meg szívesebben? Mindkettő eltérő befogadói helyzetet és üzleti konstrukciót jelent. Egy klubkoncertet kedvező konstellációk esetén meg lehet hirdetni ingyenesen, ez esetben elvileg többen jönnek el. (És “Ha nem adsz valamit ingyen, köcsög vagy” – hangzott el egy Közhelyek-interjúban itt a skablogon.)
Egy fesztivál esetén pedig a közönség vállalja, hogy nagyobb összegért adott számú koncert közül válogathat. Ingyenes fesztivált önkormányzati vagy magántámogatói háttér nélkül nehezebb összehozni, kevésbé fenntartható, legalábbis ezt jelzi, hogy a 2011-es évvel ellentétben tavaly már nem volt FreeFest.

SKAtch: - Fesztiválok számában is szeretnénk előrébb lépni, és a fővárosi koncertek számában is. De elsősorban, ahogy azt már említettem, vidéki nagyvárosok egyetemi klubjait szeretnénk megcélozni az itthoni tapasztalatok miatt.


- Tavaly többször is meglátogattátok Zentát, egyrészt a Zeppelin Clubban, másrészt a Nyári Ifjúsági játékokon is jártatok. Várható-e ismétlés?

SKAtch: - Amennyiben lesz még fesztivál és lesz még lehetőség a Zeppelinben, úgy természetesen. Rajtunk nem múlik, hiszen Zentára és környékére mindig nagyon szívesen megyünk. Legjobb koncert élményeink innen származnak.

- Terveztek-e kapcsolatfelvételt (vagy ha ilyesmi már korábban megtörtént, akkor további kapcsolattartást) az országhatáron kívüli magyarlakta területek bandáival? Pl. VotSka (Marosvásárhely), Skagether (Újvidék), Rehab Nation (Csíkszereda). Természetesen ez az elhatározáson kívül attól is függ, mennyire állnak rendelkezésre források.

SKAtch: - A Skagetherrel már zenéltünk Zentán és Szegeden is. A SKA Klubot - szerencsére – igen sokan keresik meg, a kezdeti idők miatt túl sok is volt egyszerre. A jelentkezők között volt erdélyi zenekar is, akikre sajnos sok más zenekar mellett tavaly nem került sor. De egyik zenekart sem felejtettük el, és reméljük, hogy minél hamarabb lehetőséget tudunk biztosítani nekik Szegeden a SKAtch SKA Klub vendégeként.

2013: Ska Klub

- 2012-ben a Skafunderz, a Skaballeros és a belga Overweight járt nálatok a SKAtch Ska Klubban. Létezik-e már elgondolás arról, hogy Idén kiket terveztek meghívni?

SKAtch: - A Skafunderz zenekar reményeink szerint visszatérő vendégünk lesz, és a májusi 5 éves születésnapi koncertünkre is ők lesznek a kispajtásaink.
Emellett hamarosan látható lesz nálunk a The Big Bunny Hall Swinger Club, a Gutting Revue, a Bohemian Betyárs, a StabilFrazír, a The Arbat és még sokan mások.


- Közhelyes kérdés, de igyekszem valamelyest átformálni: ha nemcsak a Rongy Kocsmában gondolkodunk, hanem helyszínt, költségeket nézve szabadabban lehetne tervezni, akkor 2013-ban kikkel osztanátok meg szívesen a színpadot? Milyen neveket említenétek és a jamaicai vonzatú zenék közül melyik vonalban gondolkodnátok?

SKAtch: - Jó lenne egy nálunk ismertebb névvel bejárni az országot, minél több városba eljutni, ahol nagyobb számú közönség előtt megmutathatnánk magunkat. Nem emelnék ki külön zenekarokat, tulajdonképpen mindegy, ahogy a stílus is, hogy ska vagy ska-punk vagy reggae. Sőt egy nagyon hasonló zenekarral együtt zenélni nem is túl jó ötlet, legyen valami egyedi. Bár remélem, nincs is olyan zenekar, ami nagyon hasonló hozzánk. :)
Igazából mi a pörgős bulik hívei vagyunk, így inkább a ska, ska-punk, mint a reggae, de ahogy mondtam, teljesen mindegy, országunk bármely reggae zenekarával is szívesen lépnénk fel bárhol.

- Továbbfűzve ezt a kérdést: szerintetek ma Magyarországon melyik megy jobban: melyik megy jobban: reggae / ska / ska-punk / dub?

SKAtch: - Talán a reggae és a lassabb tempójú ska még mindig ismertebb, mint a pattogós, punkosabb ska. Nagy sajnálatomra klasszikus dub-bulik felénk egyáltalán nincsenek. Próbálkoztam egy Ska Klub után ilyen bulit csinálni, de az emberek leülnek tőle, ami a mi koncertünkkel pont ellenkező, tehát nem passzolt oda.

2013: klip, lemez

- Szerepel-e az idei elképzelések között, hogy (saját forrásokból vagy netes versenyek lehetőségeit kihasználva) klipet forgassatok valamelyik nótátokhoz?

SKAtch: - Komoly terveink vannak klip terén (nagyjából össze is gyűlt rá 5 év alatt a saját forrás), de egy olyan nótához tartozna, amit még nem vettünk fel, úgyhogy erről egyelőre ennyit.

- Illetve haladtok-e annyira és úgy a közös munkával, hogy összeálljon akár egy EP-nyi, akár nagyobb mennyiségű dal?

SKAtch: - Február elején vonulunk stúdióba, ismét 3 új számot rögzítünk és az egy éve neten megjelent 3 számmal (K.R.E.Sz.) együtt most már egy kézzel fogható, 6 számos CD-t fogunk megjelentetni, nagy valószínűséggel szerzői kiadásban.

Zárás: tégy jót, vendégkérdés

- Van-e olyan környezetvédelmi vagy egyéb jótékonysági, civil kezdeményezés a régiótokban vagy a városotokban, amit akár együttesen zenekarként, akár külön-külön magánemberként pártoltok és szeretnétek felhívni rá a figyelmet?

SKAtch: - Tavaly májusban a Szegedi Borfesztivál keretein belül felléptünk egy jótékonysági koncerten, ami a nagyszámú közönségnek köszönhetően kiválóan sikerült. A koncerten a Rotary Club Szeged nevű szervezet a Gyermekklinika számára fontos berendezésre tartott gyűjtést. Máskor is szívesen hozzájárulunk ilyen kezdeményezésekhez.

A kép forrása: a zenekar FB-oldala / Sadaweb.hu

- Vendégkérdés: Tamás (a Malacka, illetve a világslágereket cseszkó gazdaságos módon ska-köntösbe átültető Super Starsky énekese) hozzátok címezné az alábbi kérdést: van-e olyan ska-korszak vagy zenei vonal, ami közelebb áll hozzátok, mint a többi? Például tradicionális jamaicai ska, 2 Tone, egyebek.

SKAtch: - Magam nevében nyilatkozhatok csak, de talán nekem a „legszélesebbek” az ismereteim. :)
Számomra a ’70-es évek végi ’80-as évek eleji 2 Tone az első: Specials, Madness, Bad Manners, Selecter, The Beat. Az első hármat élőben is sikerült látnom. 
Emellett nagy hatással volt rám a ’80-as évek végén induló, ’90-es években kibontakozó német ska-hullám: Bluekilla, The Busters, The Butlers, No Sports, Skaos, The Braces, Blechreiz. Ezeknek a zenekaroknak a  koncertjeire nem csak elmentem vagy nagyon szívesen elmennék, de a hatásuk – nemcsak miattam – erősen érezhető a SKAtch zenekar munkásságában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...