2013. jún. 7.

Atléta, munkavédelmi sisak - Interjú a Super Starskyval


Felvéve a tavalyi beszélgetés fonalát, ismét sikerült szóra bírnunk a cseszkó gazdaságos Super Starsky egyik tagját. Tamás felelt a farsanggal, nyári táborral, BM3.0-val és sok minden mással kapcsolatos kérdésekre.

- Karel Gott, a Tankcsapda, Bobby McFerrin, a Kaukázus és a Hava Nagila is felbukkan nálatok a repertoárban. Egy éve már szót ejtettünk arról, hogy miként válogattok a világ zenei terméséből, feldolgozandó dalok után keresgélve. Azóta változott-e a módszer azáltal, hogy jobban összeszoktatok? :)

Super Starsky - Nem változott: minden héten felmerül hat-nyolc újabb ötlet, aztán a próbán végül tök mással foglalkozunk. És ha valamiért nem tetszik a dal skaverziója, akkor ott azonnal előszedünk valami egész mást egy spontán ötlet alapján. Így fordulhat elő, hogy a repertoárunk mellett van egy árnyékrepertoár is: a kipróbált, de programba nem kerülő dalokból. Ezek a számok a megszületésük után azonnal a szemétdombon végezték, de nem baj, mert legalább már tudjuk, hogy nem érdemes velük foglalkozni. Szerencsére így is marad pár dal, amiből megaslágert csinálunk, függetlenül attól, hogy eredetileg jó-e a szám.

- Emellett mennyi időbe és energiába telik átültetni a szerzeményeket a cseszkó gazdaságos változatba? Elég-e feltolni a BPM-et és rátenni egy fúvóst?

Super Starsky - Ha így lenne, akkor nagyobb lenne a repertoárunk, mint a Beatlesnek (ha jól tudom, nekik több mint 500 számból állt). Először kipróbáljuk, hogyan szól a dal skaritmusban. Ha elsőre nem rossz, akkor adunk neki esélyt és elkezdjük farigcsálni. Ha ütős, megtartjuk, ha nem – kuka.


- Pár hónapja farsangi koncertetek volt. Ti eleve be szoktatok öltözni a fellépések alkalmával, tehát nálatok mintha konstans farsang lenne. Ezúttal mivel készültetek?

Super Starsky - Több farsangi koncertünk is volt, ez a nem hagyományos haknizás az egyik specialitásunk: bál, szilveszter, lagzi. Viccen kívül: játszottunk esküvőn is, elég jól sikerült. De visszatérve a maskarákra: valóban mindig beöltözünk, perverz módon ragaszkodunk ahhoz, hogy hülyét csináljunk magunkból, és ennek még a közönség is örül. Az utóbbi bulik egyik legjobb szettje a Gozsdu Manó Klubban volt, ahol építőmunkásra vettük a figurát: atléta, munkavédelmi sisak – csodálatos volt. A következő koncerten, amely a Kobuciban lesz (Zseniális juniális ska-reggae fesztivál; június 9. – Ági van? Kingston Cruisers, Super Starsky) zsír új imidzset tesztelünk; de titok, hogy milyet.


- Az eddig elért eredmények közül melyikre vagytok a legbüszkébbek? :)

Super Starsky - Hogy felléphettünk a legjobb budapesti helyeken, és hogy a Sziget-fesztivál vagy a klubkoncertek mellett teljesen más környezetben is megálltuk a helyünket: céges farsangon, önkormányzati bálon.

- Közben lett egy EP is. Várhatóak-e új dalok?

Super Starsky - Fel szeretnénk venni még 1-2 dalt, de csak azért, hogy legyen promóciós anyagunk, másra nem jó, hiszen alapvetően koncertzenekar vagyunk. Ja, és hátha az egyik dalra klip is születik. Lelkesedés van hozzá; idő és pénz nincs.

- Kitart-e még a harmincas zenészek lelkesedése?

Super Starsky - Már közel negyvenesek, de abszolút! Sőt most, hogy láttuk a Timur Lenk velünk kábé egykorú tagjait a csapat 20. születésnapján (ahol nagy megtiszteltetésre mi voltunk az egyik vendégzenekar), megnyugodtunk, hogy nem csak mi vagyunk ilyenek – ezek szerint az ilyen bolond arcoknál a kor előrehaladtával sem csökken a lelkesedés.


- Tavaly nyáron részt vettetek egy táborban a Balatonnál, a Máltai Szeretetszolgálat szervezte. Hogyan jött az ottani fellépés ötlete? Felkértek titeket, vagy ti kerestétek a lehetőséget?

Super Starsky - Látták a tavalyi kobucis koncertünket, nagyon megtetszettünk nekik és elhívtak – reméljük, nem csalódtak bennünk. Nekünk az eddigi legfelemelőbb élmény volt, hogy több száz kerekes székes, Down-szindrómás néző hihetetlen lelkesedéssel táncolt a zenénkre. Óriási buli volt. Egyébként játszottunk már ferences bálban is. Sőt ha krisnás, zsidó, iszlám vagy buddhista buliba hívnak, oda is szívesen elmegyünk - tök ökumenikus zenekar vagyunk. És persze ateista közönségnek is szívesen adunk koncertet. Politika viszont nem játszik.

- Tavaly merre jártatok, melyik fellépés volt a legkellemesebb?

Super Starsky - Az említett mozgássérült-találkozó volt a legmeghatóbb; de nagyon sok jó koncert volt az A38 tetőterasztól a Petőfi Csarnokig. Voltak jó kis klubbulik (Szabad az Á, Trafik), és az első fesztiválszezonunk se volt rossz: Gödör-kemping, Sziget – egész jó kis fellépések alakultak. Az évet (2011-hez hasonlóan) a Gödör-klubban zártuk, megtisztelő volt, hogy Krisztával mi vezényelhettük le éjfélkor a visszaszámlálást.


- A BM3.0 remekül sikerült! :) Nyár végéig még hol láthat titeket a lelkes rajongótábor?

Super Starsky - Most az egyik kedvenc helyünkön, a Kobuci kertben fogunk játszani, és lesz még egy visszavágónk az A38 tetőteraszon a Kozmosz zenekarral, akiket tavaly még mi hívtunk meg, ők közben sztárok lettek, de mégis visszahívnak minket.

- Nemrég elindult és újjá is született a blogotok. Ki tudnád fejteni bővebben ennek a mikéntjét és miértjét? :)

Super Starsky - Kellett egy weboldal, de nem értek az oldalak, aloldalak gyártásához, és a blog amúgy is kellemes forma egy hozzám hasonló grafománnak, úgyhogy adott volt, hogy blogot csinálunk. Persze a közönség inkább a Facebookon keres minket, de ha egyszer a zsíros megrendelésekhez kell a site is, hát legyen. Frissítem is gyorsan.

Super Starsky: blog / FB / YT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...