2013. dec. 7.

Húsdaráló, medence, csavarlazítás - Rövid interjú a szegedi NSZK visszatérése ürügyén


Hat és fél év szünet után újra aktív a szegedi NSZK, december 20-án a Rongy Kocsma közönségét boldogítják majd a Gutting Revue-vel együtt. Ez az esemény szolgáltatta az indokot arra, hogy pár kérdés erejéig zargassuk Csempét, a zenekar basszusgitárosát.

- A FB-oldalatok szerint 2004-től 2007-ig működött az NSZK. Hogyan találtatok egymásra?

Csempe: - A ska zenével a punkon keresztül ismerkedtem meg, köszönhetően a Rancid, NOFX és az Operation Ivy kazetták agyonhallgatásának, ami ösztönzött arra, hogy begyűjtsek a műfaj klasszikusaiból is néhány albumot. Bár sokáig a ska-punk, ska-core állt közelebb hozzám (Mad Caddies, Catch 22, Voodoo), egyhamar kedvencem lett a Madness, Specials, Selecter, Bad Manners, The Beat, stb. brit csokor, valamint a Bluekilla, Busters, No Sports, Butlers német zenekarok, köszönhetően egy "Ska... ska... skandal No 1." című másolt kazettának.



Az NSZK zenekar előtt hosszú évekig (évtizedekig) nem volt Szegeden működő skabanda. Én punkzenekarokban játszottam már 2000 óta, ahogy a gitáros szekció többi tagja is. Régóta vágytam már rá, hogy megpróbálkozzak egy skazenekarral. Összegyűjtöttem pár ismerőst az előre eltervezett hangszeres felállásban, és 2004 nyarán meg is alakult az NSZK. Páran még általános iskolából ismertük egymást, mert ének-zene tagozatra jártunk, a gitárosokat pedig középiskolás koromban ismertem meg a hétvégi "pánkolgatások" közepette, kb. 4-5 évvel a zenekar első próbája előtt.

Múltidézés: Nagy SKAland, 2006

Sajnos/szerencsére a névválasztás már közös döntés volt, mert ha rajtam múlt volna, akkor maradt volna a Dr. Skacok, ahogy az az első koncert plakátján meg is jelent, vagy akár a Spucifer, Pájer vagy a Csavarhúzók (..meglazítják a csavarokat a rendszer gépezetében..) nevek valamelyike.
Elég jó fogadtatást kaptunk a szegedi középiskolás, egyetemista közönségtől, köszönhetően annak, hogy az országban ekkorra már egyre ismertebb volt a ska műfaja, köszönhetően nagy valószínűséggel a PASO-nak, akik szegedi koncertje előtt előzenekarként is játszottunk ekkoriban (2005).

- Melyek voltak a legnevezetesebb események a 3 év alatt?

- Volt jó pár nagy sikerű koncertünk, és városi rendezvényekre is hívtak minket. Voltunk mi az egyetem zenekara is 2006-ban, mikor megnyertük az SZTEhetség kutató versenyt. Emellett kétszer is 2. helyezést értünk el a Kiskunfélegyházi MHz tehetségkutatón. Utóbbihoz kapcsolódó élmény, hogy a zsűriben egy újságíró a Fals és a Boldog idő zenekarokhoz hasonlította az NSZK-t, ami nagy elismerés volt. Hiszen mi sosem a klasszikus jamaicai vonalat követtük, hanem leginkább egy 80-es évek magyar újhullámát skával és punkkal ötvöző egyveleget alakítottunk ki a 2000-es évek felfogásában. Az újságíró-zsűri úr jó barátságot ápolt a Fals zenekar tagjaival a 80-as években, ezért lehetett adni a szavára.

Szegedi Ifjúsági Napok, 2006

Néhány nagyobb fesztiválra is eljutottunk később, például a SZIN-re és a Zentai Ifi napokra kétszer is, de játszottunk a PASO NagySKAland fesztiválján is 2006-ban.
Legjobb koncertünk kétségkívül az első SZIN-es megjelenésünk, ahol egy medencében játszottunk, és még évekkel később is visszahallottuk, hogy milyen látvány volt, ahogy az emberekkel teli medence hullámzott az NSZK koncertje közben. Hasonló élmény volt egy úszóházas buli, ahol a közönség ugrálása eddig nem látott amplitúdójú hullámokat generált a Tiszában.


- Hol léptek fel 20-án és hogy haladtok a próbákkal?

- A fentihez hasonló hangulatú bulira számítunk december 20-án a Rongy Kocsmában Szegeden. Hat és fél év telt el a legutóbbi színpadra lépésünk óta, de azóta nagyon sokat hallottuk, hogy mennyire hiányzik a "Húsdaráló", hát most megkapja mindenki. Egy szaxofonnal, kicsit „rúccosabb” felállásban várja az érdeklődőket az NSZK és az előzenekar, a Gutting Revue.

Kösz az interjút, itt a Húsdaráló:



NSZK itt: FB / BC (letölthető cuccokkal) / 20-án a Rongyban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...