2014. dec. 14.

Lemezajánlás: a SKA-Pécs és a földhözragadtan optimista Magyar vírus

A pécsi zenekar már a skablog tavaszi körképében is utalt rá: "tavaly a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán lehetőséget nyertek egy nagylemez felvételére, előreláthatólag a télen jelenik meg". Sikerült tartani a kitűzött határidőt, a Magyar vírus című lemez november végétől letölthető a SKA-Pécs honlapjáról.

A kocsmai hangulatú bevezető után a kisemberekről (és nekik) szóló témák kerülnek terítékre: a hitelesség (és devizahitelesség) kérdésének boncolgatása, a rendszerváltozás, a minden egyes nap újrakezdés (folytatás), a kivándorlási hullám, a naplopók, a négyakkordos performanszok és a zenei trendek.

A mondanivaló számomra abban kristályosodott ki, hogy van itt elég gond, elégedetlenkedésre okot adható állapot, de továbbgondolva a latin közmondást: hajózni kell és élni is. A szövegek alkalmasak arra, hogy erőt adjanak, de nem válnak a valóságtól elrugaszkodott, légből kapott filozofálgatássá. (Hadd ne utaljak a mémmé vált kortárs megfejtők mondataira, amiket szokás megosztani a közösségi hálón. :))

Valószínűleg éppen azért hatnak, mert (jó értelemben véve) földhözragadt és a mindennapokban gyökerező hozzáállást tükröznek. Aki ilyet ír, az nem bekötött szemmel optimista, pontosan látja, hogy mi a helyzet, de éppen emiatt mosolyog: nem azért, mert minden annyira tökéletes lenne, hanem mert (szinte) semmi sem az. Nagy feladat meglátni ebben a mindennapokhoz kellő humort és az energiát, de meg lehet oldani.

Ebben érzem a lemez egyik erősségét. Mivel beletartozom a célcsoportba, tudok azonosulni a mondanivalóval. Lehet, hogy ha teniszütővel zavartak volna vissza a jachtra, mert nem ettem meg a kaviárt, akkor hülyeségnek tartanám az egészet, de így bejön.

A közérzeti-közéleti, de nem direktben politizáló tartalom mellé a megszokott, lendületes, fúvósokkal (és jól elrejtett majomvokállal :)) tűzdelt, a tempóváltásoknak köszönhetően nem leülő zene jár, a végén bluesba, reggae-be illő hangulatú záródallal (plusz egy jó pont). Megfelelően kikeverték a Supersize Recording stúdióban, tapasztalt zenészekről van szó (januárban 10. zenekari születésnap!), akik már bírnak rutinnal, de még nem kényelmesedtek bele.

A lemezt teljes egészében feltették a YT-ra is, itt meghallgatható:



További aktuális információt közölt a Pécsitükör.hu. A stúdiózásról is készült egy rövidebb felvétel (lesd meg itt), illetve a banda FB-oldala augusztus végétől őszig lényegében stúdiózási naplóként szolgált (érdemes visszapörgetni odáig).

SKA-Pécs itt: honlap / FB / YT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...