2016. jún. 9.

Mi szólt náluk 2015-ben? 2. rész

2 éve és több hónapja, 2014 elején (basszus, de rég volt) körbement egy kérdés a blogközeli előadóknál azt illetően, hogy miket hallgattak 2013-ban. Az akkori válaszok összesítése itt leshető meg, ha még van hírértéke.

Most pedig a frissített válaszok és a névsor:
- I. rész (itt a korábbi bejegyzés): ManakySkaPeti (tudjátok: Kingston Cruisers és a Reggae Allstars szervezője), Tamás (MalackaSuper Starsky), RasTacsko (DubRecen), Ádám (bad habit), DU3normalLions of suburbiaPentele Ska Club, Szélinger Anna (CéAnneThe Mighty FishersSonar Bistro).

- II. rész (ez a bejegyzés itt): Speakers of Zion (ez olyan hosszú, hogy lehetne külön rész is :)), Előd (Ego Legio, korábban Skaballeros), Moe (AfroDZAQM), Pali (Pozitív), Petya (Burkus König), NahajPee (Sky Fanatic), Szasza (The Three TeadiesYellow SpotsJD LittleheadWestern Sound System), Kettő Kettő Tánczenekar, Ede (The Three Teadies, Elefánt).
Speakers of Zion kedvencei:


Az album 2016 februárjában jelent meg, de több szám kint volt már tavaly is. Ez pedig a Manaky első nagylemeze, erre szinte kivétel nélkül mindenki rácuppant. Nagyon inspiráló is egyébként abból a szempontból, hogy merrefelé kéne fejlődnie a Speakersnek.



Györe Dávid, a billentyűsünk erre a Yarah Bravo nevű lányzóra mondta, hogy nagy hatással volt rá az elmúlt időszakban.



Magyarok közül pedig Voler Mouche, bár ez a zene pont nem 2015-ös:



Srob, a basszusgitáros mondta, hogy Jesse Royalra figyelt fel tavaly, és őt hallgatta sokat, meg hogy a Tara Putra elég húzós dub.



Szabinak, az énekesnek 2015-ben Protojetől az Ancient Future lemez a kedvenc, mellette még: Morgan Heritage - Strickly Roots. (Amit a Manaky :) is szóba hozott az első részben - a szerk.)



Málni Sara Lugo és Protoje közös számát, a Really Like You-t mondta, de ez is szintén egy közös kedvenc:



Peti meg egy jó hosszú listát küldött arról, amiket tavaly rongyosra hallgatott, de egyik sem tavalyi.

Gentleman - Diversity Live,
Gentleman & the Far East Band Live, Journey to Jah
Perfect Giddimani - Journey of 1000 Miles
Dub Inc. - Diversité
Ladánybene 27 - Babylon Cirkusz, Offenzíva
Bob Marley albumainak 90%-a
Hollie Cook - Hollie Cook
Damian Marley - Welcome to Jamrock, Distant Relatives
Stephen Marley - Mind Control, Revelation Pt. 1
Ziggy Marley - Love is My Religion, Wild & Free
Alpha Blondy - Apartheid is Nazism
Alborosie - Soul Pirate, Escape From Babylon, 2 Times Revolution
Groundation - We Free Again, Here I Am, A Miracle, Building An Ark, Hebron Gate
Dub Pistols - Worshipping The Dollar
PASO - Feel The Riddim
Knotty Headz - Forgetten Roots
SOJA - Born In Babylon


Előd (EgoLegio, korábban Skaballeros):

Választottunk három dalt, melyből az egyik magasan verte nálunk a mezőnyt 2015-ben és még magyar is, ez nem más mint a PASO-tól a Részeg. K****jó kis dal, köszönhetően Riger János össze nem téveszthető orgánumának.

Egyébként a PASO g***jól össze van rakva, ez nem újdonság, de nem mondanám, hogy ez, vagy az a daluk kifejezett kedvencem (mondjuk még anno csináltak egy Rudeboy Traint, ami szintén személyes kedvencem):



A második nem 2015-ös, de sokat hallgattam tavaly, SOJA - Born in Babylon, szuper album, lakásfestés közben találtam rájuk. Érdemes a Spotifyon keresgélni és hagyni, hogy javasoljon. ;)



A harmadik meg a testvérzenekarunk, a La Familia 2015-ös kiadványa, a YOLO EP, rajta négy kiváló dallal. A nyitó tétel, a When There Are Wolves egy ideális nyitó nóta: rövid, velős, csordavokálos (koncerteken ilyenkor van vagy 15-20 ember a színpadon, hogy együtt üvöltsék az elejét, elég jó érzés, ha Te is köztük vagy ;)). A második dal a Society Down, ami nem hiszem, hogy magyarázatra szorul, társadalomkritikus dal. A harmadik a Booty Sweat és a seggizzadásról szól, ami nyáron igenis létező probléma egyeseknél. :)

Az utolsó nóta pedig gyakorlatilag a La Familia stílusát próbálja ars poeticaként definiálni. Érdemes meghallgatni a lemezt is, meg a srácokat is élőben, de majd csak jövőre. ;)





Moe (AfroDZAQM):

A többiek válaszát nem tudom :), magam részéről Mellow Mood, amit a legtöbbet hallgattam. Azon felül inkább régebbieket. Rockers Soundtrack és dub minden mennyiségben.
Radikal Guru. Dub Files... mixek leginkább.











Pali (Pozitív):

Nekem az utóbbi időben főleg a SOJA 2012-es Strength To Survive lemeze volt meghatározó és inspiráló. Az egyik dal refrénjét magamra is varrattam. Aztán a 2014-es Amid the Noise and Haste albumuk is ütött, de nem akkorát, mint az előbb említett Strength.



Picit más vonal: Másik nagy kedvencem a Skindred egy nappal a 30. születésnapom és a Roots And Roll albumunk megjelenése előtt adta ki az aktuális Volume című lemezét '15. október 30-án. Úgy vártam, mint a messiást. Meghallgattam, nem ütött közel sem akkorát, mint az egy évvel korábbi Kill The Power.



Egy harmadik előadó, az olasz Mellow Mood 2012-es Well, Well, Well lemeze nagyon sokat pörgött az utóbbi egy évben nálam. Pedig azóta már két lemezük is megjelent, mégis inkább ez volt hatással rám az utóbbi évben.



És grátisz még Matisyahut mondanám. Zeneileg az a fajta rockos, ám mégis popos dinamikus reggae, amit ő játszik, talán az áll legközelebb a Pozitív hangzásvilágához, csak a témákat ő máshogy ragadja meg, mint mi. Viszont két számot ki tudnék emelni tőle, ami hangulatában is elég távol áll egymástól. A megújulása utáni Sunshine (2012) és a 2006-os Youth album címadó dala. Az utóbbi egy évben ezek voltak rám nagy hatással főleg.







Petya (Burkus König): nem egy egész lemezt, hanem két számot küldenék tavalyról, Hempolics.







NahajPee (Sky Fanatic): szóval dal: nem 2015-ös, de egyöntetűen sokan hallgatjuk: The Skints - Rise Up.



Album: Ladánybene 27 - Babylon cirkusz.





Szasza (The Three Teadies, Yellow Spots, JD Littlehead, Western Sound System):

The Upsessions - Mocca Cowboy Rides Again



The Ska Vengers - Vampire



Errol Dunkley - You're Gonna Need Me



Clinton Fearon - Who Cares (acoustic version)



Sharon Jones & The Dap Kings - It Hurts To Be Alone



Viccből: Chewbacca Sings the Blues





Kettő Kettő Tánczenekar:

Mephiskapheles - The Bumble Bee Tuna Song



Dandy Livingstone - A Message To You Rudy



Kitty, Daisy & Lewis - I'm So Sorry



ABBA - Chiquitita





Ede (The Three Teadies, Elefánt): az ő válaszai a Recorder lemeztáskás rovatában olvashatóak, katt ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...