2017. máj. 29.

A reggae nemzetközi napja 2017: magyar szekció

Július elsejét Toots Hibbert üzleti menedzsere és sajtósa, Angela Davis nyilvánította a reggae nemzetközi napjának (International Reggae Day / IRD) 1994-ben, hogy felhívja a figyelmet a sziget kreativitására és arra a hatásra, amit világszerte kifejt a kultúra terén. Az a cél, hogy minél több reggae szóljon a rádiókban és tévékben ezen a napon (és máskor is :)), valamint a lehető legtöbb emberhez eljusson Jamaica zenéje.

A sztori onnan indul, hogy 1991-ben Winnie Mandela (Nelson Mandela akkori felesége) Kingstonban járt a férjével. Beszédet tartott, amelyben elismerte a reggae hozzájárulását Dél-Afrika felszabadításához.

Részben ez az elismerés ihlette arra Angela Davist, hogy ezzel az egész napos és globálisnak szánt médiafesztivállal felhívja a világ figyelmét: a reggae hatással van a populáris kultúrára világszerte, katalizálja a társadalmi-politikai változásokat és fontos gazdasági tényező Jamaica számára.

Közben (illetve azóta) csapódtak hozzá mindenféle egyéb dolgok is:
International Reggae Poster Contest - nemzetközi poszterverseny, amelynek magyar vonatkozása is akad: a 2013-as nyertes az Angliában élő Pákozdi Balázs lett, megelőzve kínai, görög, jamaicai, mexikói és máltai versenytársait. (Interjú és a nyertes pályamű a ReggaeSoul.hu-n itt!).
Paint Jamaica - Kingston épületeinek (tűz)falait színesítő kreatív projekt gyerekeknek és mindenki másnak.
Plant Jamaica - facsemeteültetési program.
- adománygyűjtés a kingstoni Alpha Boys School javára, ahol többek közt a Skatalites és az Israel Vibration tagjai vagy Yellowman tanult.
- kreatívipari konferencia Jamaica jövőjéről (témák: "Developing Kingston’s Creative Economy", illetve "Navigating the Digital Content Economy".

A jeles nap rendezvényeinek támogatói többek között a Jamaica Gleaner, a Jamaica Observer, a BBC 1xtra, az irieFM, az Alpha Boys School Radio és a Jamaicansmusic.com.

Az IRD 2017-ben részt vesz a One Trillion Tree Campaign nevű globális faültetési kampányban. Az OTTC a 2006-os One Billion Tree Campaign folytatása, amelyet az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) és a Nobel-díjas kenyai környezetvédelmi és emberi jogi aktivista, Wangari Maathai kezdeményezésére indult.

A kingstoni zenei események mellett több más városban is lesz buli, sőt:

az üzenőfaladon is lehet fesztivál!

Július elsején a közösségi hálón is több lehet a jamaicai kultúrkörbe tartozó zene, ha segítünk.

Hogyan?

1. Csatlakozz a One Love Reggae.hu-val közösen létrehozott eseményhez és hívd meg a haverokat is.

2. A jeles napon oszd meg az üzenőfaladon, hogy neked mit jelent a reggae:

- tedd ki a kedvenc dalodat, koncertfelvételedet, valamilyen ritkaságot egy külföldi vagy magyar előadótól,
- ha van művészi vénád: írj verset, készíts grafikát vagy festményt,
- ha énekes-dalszerző vagy: dalban mondd el, neked mit jelent a reggae (lehet saját dal vagy akár egy kedvenc előadód dala is általad feldolgozva),
- ha selector vagy: pakold egymás mellé a kedvenc riddimeket és állj elő egy mixszel,
- ha zenekarban játszol:
A) ha van készülőfélben lévő dalotok: a premier lehetne július elsején,
B) ha épp nincs ilyen: akár viccből a próbateremben vegyetek fel egy kurrens popslágert reggae-be átültetve, vagy egy klasszikus reggae-himnuszt saját változatban,
C) ha éppen van fellépésetek aznap, véssétek fel a plakátra a jeles nap tényét és két nóta közt mondjátok be a fellépésen,
D) ti is osszátok meg a kedvenc dalotokat.

Állítsd nyilvánosra a bejegyzést és használd benne ezt a két címkét: ‪#‎ThisIsMyReggae és #NekemEzAReggae. Az előbbit az IRD javaslata alapján, az utóbbit azért, hogy egybefogjuk a magyar tartalmakat.

A megosztott anyagok közül a legjobbakat közzétesszük a One Love Reggae és a Ska Budapest FB-oldalán. Ha összejön elég zene: mixbe szerkesztjük és leadjuk a Civil Rádióban, a Pikosztár adásában.

Köszönjük, ha velünk tartasz!

IRD itt: honlap / FB / YT / TW


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...