2012. márc. 5.

Beszámoló - 9. PASO-születésnap az AkváriumbanA kilencedik születésnaphoz kötődő koncertet a digitális EP, a nyereményjáték, az új videó (Úszom az árral) és a rádiós, online, nyomtatott sajtót is bevonó interjúkörút alaposan felvezette, emellett az esemény sem okozott csalódást.

Már a jegyvásárlás is viccesre sikeredett. A hírek szerint a jegyek kétharmada elővételben elkelt, ezért nyitásra elcaplattam az Akváriumba, hogy ne maradjunk hoppon, ha este 10 körül érkeznénk. A városba befelé tartva Akela-rajongókkal utaztam egy buszon, élmény volt!
Aztán az is kiderült, hogy bár 7-8 éve járok az Erzsébet térre koncertélményekért, mégis megeshet, hogy sikerül egy metrómegállóval eltéveszteni a Gödör Klub újdonhűlt helyét és a Kossuth téren leszállni.

(A korábbi rendezvényhelyszín és az Akvárium Klub közötti váltásról már mindent megírtak, ezért ezzel a kérdéssel itt és most nem foglalkoznék.)

A felvezetést végző Budapest Riddim Band és az angol Planetman közös produkciója idején jutottunk el a tetthelyre (MammaZitáról lemaradtunk). Az előzetes várakozásoknak megfelelően teltház fogadott.
A londoni énekes fotogén, közvetlen, energikus, jó a hangja és képes pozitív hangulatot teremteni maga körül. Ilyet szól: "They told me how to say király." :) A dalai kellemesek, érdemes lefülelni az anyagot a BandCampen.  


A Bp Riddim ismét bebizonyította, hogy az énekes személyétől függetlenül jamaikai, magyar vagy brit előadóknak egyaránt tud megfelelő háttértámogatást biztosítani. Az Irie Maffia korábbi lemezeiről ismerhető MC Kemon ebbe a környezetbe is jól tudott beágyazódni. (Planetman és Kemon a PASO-koncert alatt is visszatért.)

A korábbi mendemondák alapján arra számítottunk, hogy nem sokat fogunk hallani a koncertből, de kellemesen csalódtunk: a koncertterem több pontján megfordulva sem találtunk kivetnivalót a hangzásban.

Az igazán hatalmas energia a PASO színpadra lépésekor szabadult fel. A fennállásának 9. évfordulóját a népes rajongótáborral közösen ünneplő zenekar a bemelegítéshez képest feszesebb műsort adott elő, régi klasszikusokból és új nótákból egyaránt építkezve.


A Pannonia Allstars profivá érett, de megmaradt emberközelinek. Alkalmasak rá, hogy akár egy külföldi reggae-fesztiválon is helyt álljanak és jó hírét vigyék hazánknak, de az sem életszerűtlen, hogy egy VII. kerületi bérház udvarán adjanak koncertet (a SzobaSzigetre gondolok).
Összeszoktak már annyira, hogy ne tudjanak nagyot hibázni, de a lelkesedés sem veszett ki belőlük. A Super Starsky zenekart idézve: ez sem érződik haknikirály-üzemmódnak.

A PASO zenei világa sokszínű és többrétegű, ez a koncerten is megmutatkozott. Lendület és lassabb tempó, ugrálás és egymás szemébe nézős lassúzás váltakozik egymással anélkül, hogy akár unalomba, akár öncélú és következetlen káoszba csapna át az egész. A ska és rocksteady elemei mellé G. Brown hegedűjátékának köszönhetően a szívnek kedves módon néhol magyaros (sőt: klezmeres) összetevők vegyülnek.

Szép ívet kaptunk a lassan évtizedessé nemesedő (és már csak emiatt is megsüvegelendő) pályafutás összegzéseként. Volt itt Hello Gagarin, John Holt-feldolgozás (Police in Helicopter), évek óta nem játszott All Night Long, Ska-Bah-Dub, bibliai történet (Joseph) és tüzes Mo' Fyah is. A frissebb szerzemények közül pedig a városlelket dallá gyúró Budapest, a táncba hívó Do the Rocka Style és a már említett Úszom az árral is előkerült.

A nagykoncert legvégét már nem vártuk meg, mert a buli előtti estén Bong-Ra és zúzás volt Zuglóban, aznap pedig vidéki út is akadt, ezek pedig leszívták az energiacellákat. :)

Jó volt ez a kilencedik születésnap, várjuk a tizediket! :)

További Ska Bp-fotók láthatók a Picasán és a FB-on. Profi fotók is készültek, lesd Szőke Richie honlapját! Még egy fontos információ: a One Love Reggae hamarosan beszámolóval, fotókkal, videókkal és interjúval jelentkezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...