2012. ápr. 18.

Hacsak nem történik valami rendkívüli - Interjú a Boogie Mammával


A beszélgetés aktualitását az adja, hogy április huszadikán ismét csápolhatunk egy Boogie Mamma-bulin, ahol emellett retrokoncert is lesz a Malacka és a Tahóval és vodkaszagú, ruszki ska az Arbattal.


Ska Bp - A Boogie Mamma nem hétköznapi zenekar, ezért a ti esetetekben a szokásos kérdések sem úgy érvényesek, mint általában. 
Ha arról beszélünk: vajon mi várható a koncerten, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a BM és főként az énekes, Dá néha olyan szabadságfokon képes létezni, hogy azt egyesek számára néha nehéznek bizonyulhat befogadni. (Jelzem: nekem bejön ez, én sem állítom, hogy teljesen 100-as lennék.)
Dá a magyar ska Monty Pythonja. Előfordult már futóverseny a Trafikban egy Teadies-koncerten a Run Like Bolt közben, haj-, illetve szőrzetnyírós performansz a Dürer Kertben, űrlényinvázió a Lánchíd lábánál, várvédés Orfűn. Most mi lesz? :) "Something completely different?" :)

Ági Gabi - Nagyon jó kérdés. A performanszot mindig a zenekarvezető úrra bízom, magam a zenei háttér csontvázának egyben tartása és a performansz élvezete a feladatom, az egyik legkényelmesebb ülőhelyről, ami létezik.

Miki - Ez olyan kérdés, mint amikor a humoristától kérik az interjúban, hogy most mondjon egy poént. De legyen meglepetés, aki eljön, ígérem, élvezni fogja. :)

dá - Annyit elárulhatunk, hogy ha sikerül beszerezni a szükséges kellékeket, akkor nagyon erős kezdéssel indítunk, szóval ne késsen el senki!

Miki - Jah és kotont azért hozzatok...


Ska Bp - Szoros kapcsolatot ápoltok a Malacka és a Tahóval. Ők a hírek szerint retrokoncertet fognak adni. Mit tudtok erről? És az Arbatról? :)

dá -
 Nem sokat, de a Malackát az első szobai próbák óta ismerem és szeretem, szóval régi számokkal egész bizti nem tudnak meglepni. Legalább ennyire biztos, hogy végig fogom üvölteni az összes évtizedes slágerüket.

Ági Gabi - A Malackát utoljára az első BM-feszten hallottam, én azt gyanítom, hogy ez a mostani nagyon sokban arra fog hasonítani. Amiben nem, azok bizonyára új számok lesznek, vagy régiek, amiket újra beemelt a zenekarvezető úr a műsorba. Az Arbat nevű produkciót kíváncsisággal a szívemben hallgatom majd. Számomra ők egy szűz fehér folt a zene térképén.

Miki - Állítólag nagyon készül a Malacka, hogy újra el tudják játszani a régi számaikat. A kottázásban segítek én is. Szerintem az Arbat is szurkol nekik.

Ska Bp - Szasza (a magyar ska Iggy Popja) egy tavaly nyári interjúban emlegette, hogy trükkös-vicces módon töltöttétek ki a jelentkezési lapot a Sziget Fesztiválra, a zenekar nevének megadása nélkül. Tehát bárkinek oda lehetett volna adni. Megvan még valahol ez a lap? :)
(A tavalyi beszélgetésünk szerint 2007-ben még nem meghívásos, hanem jelentkezéses alapon ment a fellépés a fesztiválon.)

dá - Szaszának – akit ezúton is csókoltatunk – tökéletesen igaza van (leszámítva az évszámot). 2005-ben valóban ezt a prezentációt küldtük be a Sziget szervezőinek bespirálozva, kemény hátlappal, fóliafedéllel, ahogy kell. Voltak olyan jó fejek, hogy ez alapján meg is hívták a bandát, ahol aztán – amíg aktív volt a zenekar – minden évben vendégek voltunk.

Ska Bp - Az LDkritika blogon egy interjúban úgy fogalmaztatok majdnem egy évvel ezelőtt: a Boogie Mamma még rendelkezik rejtett tartalékokkal, de annyira rejtettel, hogy néha ti sem találjátok. Évi egy-két koncert lehet benne és nem készülnek új számok. Ezekre is térjünk ki egy kicsit. Ha a rajongókat kérdeznénk, biztos, hogy akár sűrűbb koncertprogramra is lenne igény. Ti hogyan ítélitek meg ezt?

Matyi - Mint rajongóból lett beugró basszusgitáros ragadom magamhoz a szót: én vagyok a rejtett tartalék. :) A helyzet az, hogy mivel Vitya tartósan külföldön tartózkodik (mondhatni él), a zenekar számára még ez az évi kevés alkalom is csak kompromisszumok (mint pl. jómagam) árán oldható meg.

Ági Gabi - Örvendetes, ha szerinted a közönség több koncertet is elbírna. Meglátásom szerint a zenekar rejtett tartalékai sajnálatos módon szétolvadtak és feloldódtak a világegyetemben, melynek ezzel a jelenséggel kapcsolatban nagy relevanciával bíró részhalmazát a tagok gyermekei, munkája, illetve a zenekarvezető úr új projektje, az épp lendületben lévő Csibor zenekar képezik.





Ska Bp - A tartalék másik oldala: változott-e a helyzet, készülnek-e új dalok? Az eddig meglévő törzsanyaggal is simán le lehet nyomni egy koncertet, de pörög-e annyira és úgy az alkotóközösség, hogy szülessenek új szerzemények?

Ági Gabi - A fenti tényből kiindulva vajmi kevés esélyt látok arra, hogy a koncertrepertoárunk a közeljövőben gyarapodjék. Hacsak nem történik valami rendkívüli. De ez nem jelenti azt, hogy a zenekar szellemisége ne élne tovább. A zenekarvezető úr új projektje tovább viszi, sőt, tovább építi a BM művét, tartalmasabb, letisztultabb produktummá formálva azt.

Matyi - Félig külső, félig (a Csiborban hivatalosan is én vagyok a basszusgitáros) belső szemlélőként úgy látom, hogy a tagok inkább a többi zenekaraikban élik ki kreatív energiáikat. De nagy nyomást a közönség részéről sem érzek új Boogie Mamma-slágerekre, hiszen az új zenekarok nagyrészt lefedik zeneileg és szövegileg is azt a területet, amin az "anyazenekar" alkotott. Nincs is ezzel semmi gond. Rosszul is lettem volna, ha például a Specials új számokat akart volna írni a visszatérésük után. Minek?

Miki - Amúgy meg Dával írjuk folyamatosan a számokat, amik most a Csibor repertoárjába kerülnek.

Ska Bp - Ha úgy adódna, hogy összejön egy lemeznyi anyag, letölthetőnek terveznétek (mint a Kettes Metrót) vagy CD-n adnátok ki (mint az Apró keblek dicséretét)? Bár épp nemrég tartották a CD temetését.

Ági Gabi - Feltétlen letölthetőnek terveznénk. Bár a CD temetését egy unaloműző öncélú performansznak tartom, mégse látom értelmét erőlködni CD-kiadással.

Miki - Letölthető verzió a legvalószínűbb. CD-t csak tehetségkutatós "sztárok" adnak el, meg a gyerekzenekarok. De lehet annyira szar számok lennének, hogy csak mi magunk hallgatgatnánk.

dá - Egyszer olyan jó lenne kézbe fogni egy Boogie Mamma-bakelitet, nem?

Ska Bp - A ritkán előforduló koncertek miatt szinte értelmét veszti, vagy legalábbis érdekes a kérdés: mennyire lehet, mennyire könnyű összeegyeztetni a fellépéseket a tagok többi zenekarával (The Three Teadies, Csibor, Super Starsky)? 
Tovább kanyarítva: számíthatunk-e a jövőben valamikor ismét Boogie Mamma Fesztiválra? (Nudge-nudge.) Szerintetek lenne realitása? Ezt a kereslet és a logisztika szempontjából is nézhetnénk.

Matyi - A zenekartagok között nagy az átfedés, de a közönségben is, így aztán nem is lenne értelme azonos városban egy este külön bulin játszanunk. Ha ilyen helyzet adódik, és a mi kezünkben van az irányítás, inkább igyekszünk úgy sakkozni, hogy vagy egybegyúrjuk a bulikat, vagy a kevésbé kőbevésettet eltoljuk. 
A mostani buli is így keletkezett, egy BM-feszt jellegű rendezvényt szervezgettünk, de aztán a különböző körülménye hatására átalakult a menetrend. A 20-i Trafikos koncertet eredetileg Malackáék szervezték, amivel butaság lett volna párhuzamosan a város másik felében, az R33-ban egy Boogie Mamma bulit tartani. Úgyhogy hosszas agyalás és maratoni szervezkedés után lett ez, plusz még egy koncert: az eredetileg szintén fellépő Csibor 29-én játszik az R33-ban két belga zenekar és a magyar Forgó társaságában.

Ska Bp - Mivel nem hétköznapi együttes vagytok, ezzel a következő felvetést (kikkel lépnétek fel szívesen?) is letudtuk, köszi! :)

Miki - Kisszínes Duó.

Ági Gabi - Ska-Pécs, Ska-P, New York Ska-Jazz Orchestra, 2-2.

Ska Bp - Városkérdés (kikacsintás az Urbanista blog felé): a Trafik mellett van-e még számotokra rokonszenves koncerthelyszín és/vagy kocsma Budapesten?

Ági Gabi - Számomra majd’ az összes szimpatikus. Szívesen eljutnék az A38-ra, vagy a MÜPÁ-ba, de ha nem, az se baj.

- Nekem a személyes kedvencem az R33 – amolyan törzshelye az a Csibornak. De azt hiszem, Budapesten sokkal nehezebb rossz helyet találni, mint jót. Bár mindig nagy visszhangot kap egy-egy bezárás, aki kicsit odafigyel az eseményekre, az azon kapja magát, hogy havonta akár több remek hely nyílik meg, amelyekre érdemes odafigyelni!

Ska Bp - Zárókérdés: mit üzennétek a nemrég indult, lelkes skazenekaroknak? Vannak ilyenek. :)

Matyi - Oszoljanak fel. Nem bírjuk a konkurenciát.

Miki  - Nagyon jó úton jártok srácok, ez egy igazán jó műfaj: pörgős bulik, nagy gázsi, sok gruppi…

dá - …na ja, meg hiszékeny zenészek. :)

Ági Gabi - Muzsikáljatok. Azt’ meglátjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...