2014. máj. 19.

Négy Marley-hír röviden: Legend 30, május 11., Rohan és Ziggy



Az egyik hír: május 8-án volt 30 éve, hogy megjelent a Legend című Marley-válogatás, minden idők legtöbb példányban elkelt reggae-albuma. (A hivatalos számok szerint 15 millió példány Amerikában és 27 millió világszerte.)

A 2002-es deluxe és újrakevert kiadásokat, valamint a 2013-as Legend Remixed lemezt követően most az évforduló kapcsán kapható lesz egy újabb változat: 
- CD + Blu-Ray Pure Audio Disc 5.1-es hangzással (kívülállóként ez rejtélyes audiofil szakzsargonnak, de egyben menőnek is hangzik),
- ismert dalok (No Woman No Cry, Easy Skanking, Punky Reggae Party) eddig kiadatlan verziói,
- 28 oldalas melléklet, benne ritka fotók, Sir Paul McCartney és Stevie Wonder ajánlásai, fülszövegek a dalokhoz a Before the Legend: The Rise of Bob Marley című könyv szerzője, Christopher John Farley tollából (ez már a nyálcsorgatási fázis),
- dupla bakelit három színben (igen, kitaláltátok: piros, fekete, sárga).

További infó a hivatalos honlapon, azaz itt.



A másik hír: május 11-én volt Bob Marley halálának 33. évfordulója. Ez ne okozzon szomorúságot, inkább merítsünk inspirációt az életútból! Szóljon egy modern kori Marley-feldolgozás: ha napjainkban is tovább tud élni az örökség, akkor nincs minden veszve.






Hogy mosolygós legyen a zárás, jöjjön a harmadik és negyedik hír... Ma, május 19-én ünnepli születésnapját Rohan Marley. Isten éltesse! A Marley Coffee egyik alapítója, a House of Marley igazgatója, részt vesz a 1Love.org Alapítvány, a Tuff Gong Clothing és a Zion Rootswear munkájában. Az utóbbi márka szerepel a Johnny Cash-pólóm címkéjén. :)



Végül: miért is került a bejegyzés elejére Carlos Santana? Corazon című új lemezén Ziggy Marley és a ChocQuibTown kolumbiai hip-hoptrió segítségével újragondolta a klasszikus Iron Lion Ziont.
Nem hasonlítgatnám az eredetihez, szimplán elvesztem a hanghullámok között és feloldódtak az esetleges prekoncepcióim. Itt van, füleljetek:



Egy 6-8 perces jammelgetős változat után áhítozik a fülem (ha láttok ilyet, jelezzétek). Addig is következzen egy a tömör összegzés az érintettek részéről. Itt hangzott el az a néhány rövid mondat, ami elég volt ahhoz, hogy igazán elkapjon a felismerés: a lemez címéhez híven ebben nagyon van szív.



Ha én magamra rántok egy torontáli szőnyeget és egy kalapot, attól se hiteles zenész, se jó fej nem leszek (legfeljebb vicces, de talán még az sem), viszont Carlos Santanának mindez összejött.

Amit pedig Ziggy említ (hogy a dalnak és ennek a fajta zenének a negativitás ellensúlyozása a célja), az az egyetemes üzenetként értelmezés mellett remekül vonatkoztatható hazánkra is, mert a Ladánybene 27 pozitív offenzívát hirdetett az új lemezével. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...